Foto: ANP

Kalender in de cel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Gevangenen krijgen binnenkort een speciale kalender in hun cel. Niet om elkaars verjaardag bij te houden, maar om mee te denken over moordzaken en andere zware misdrijven die nooit zijn opgelost. De politie hoopt dat gevangenen die iets weten zullen klikken. 

Op 30 juli werd Isabelle Pongs dood gevonden in haar brillenzaak. In 2006 werd Daan van Es tijdens een overval in zijn huis in Nederweert doodgeschoten. Beide zaken zijn nooit opgelost. Het zijn twee voorbeelden van de 52 misdrijven op de kalender, die álle gevangenen in Nederland krijgen.

1500 zaken

De afgelopen tientallen jaren bleven ongeveer 1500 zware misdaden in Nederland onopgelost. Vorig jaar boog een onderzoekster zich over 48 van die zaken, ‘cold cases’ die alsnog opgelost werden. Ze ontdekte dat een derde van die zaken door een DNA-match werd opgelost. Bij negen zaken was de dader zelf naar de politie gestapt. En in 40% van de zaken bleek achteraf dat de daders aan gemiddeld twee mensen in hun omgeving over het misdrijf hadden gesproken. De onderzoekster berekende dat ruim achthonderd mensen in Nederland dus bruikbare informatie over een cold case moeten hebben. 

Beloning

De kalender moet gevangenen aansporen hierover te praten. Het is de bedoeling dat ze spijt krijgen en bekennen of elkaar verlinken. Tegen een flinke beloning: op de kalender staat hoe hoog die per zaak is voor de gouden tip. 

2017 Politie - Cold case kalender

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Wie is dat tuig uit de Zaanse wijk Poelenburg? of De 7 beruchtste moordzaken aller tijden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

 
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren