Kinderen, sterfte, leefomgeving, milieuvervuiling

Kindersterfte vaak door vervuilde omgeving

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

Een kwart van de kinderen die op 5-jarige leeftijd of jonger sterven, sterft door een ongezonde of vervuilde leefomgeving. Denk hierbij aan vies drinkwater, luchtvervuiling, meeroken of gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Jaarlijks sterven 1,7 miljoen kinderen aan zo'n ongezonde leefomgeving. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Extra kwetsbaar

De kinderen overlijden uitendelijk vaak aan de gevolgen van longontsteking, malaria en diarree. Vooral jongere kinderen overlijden hieraan, omdat zij extra kwetsbaar zijn. 'Hun organen, afweersysteem en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling', legt Margaret Chan uit. Zij is directeur van de WHO. Het gaat vooral om derdewereldlanden in bijvoorbeeld Afrika en Latijns-Amerika.

Vroeggeboorte

De schade kan bij kinderen al worden aangericht als ze als baby'tje nog in de baarmoeder zitten: er is een grotere kans op vroeggeboorte. Daarnaast hebben mensen die hun kindertijd in een vervuilde leefsituatie hebben doorgebracht, meer risico om later astma, hart- en vaatziekten, kanker en beroertes te krijgen. 

De conclusie van de WHO? Om het aantal van 1,7 miljoen terug te dringen, moet onder andere de waterkwaliteit omhoog en moeten er schonere brandstoffen worden gebruikt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren