Beeld: Pixabay

Klimaatonderzoek: wat doe jij voor het klimaat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

In Madrid start maandag de VN-klimaattop. De grote vraag: hoe zorgen we dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Want om dat te bereiken is nog héél veel werk aan de winkel. Hoe denk jij over klimaatverandering, wat merk je ervan en wat doe je zelf voor het milieu? We vroegen het jullie in ons Klimaatonderzoek van 7Days en Save the Children.

Klimaatonderzoek

Jaron (16): ‘Er is veel hysterie over het klimaat’

‘De wetenschap is verdeeld over klimaatverandering. Misschien wordt er te weinig geluisterd naar mensen die kritisch zijn over klimaatmodellen en onderzoekers die zeggen dat het wel meevalt. Modellen gaan vaak uit het van het ergste, maar dat is niet altijd realistisch. We weten gewoon niet hoeveel tijd er nog is voordat het misgaat. Ik denk wel dat we alternatieve energiebronnen voor fossiele brandstoffen zoals kolen moeten zoeken.

Nucleaire energie is een betere oplossing. Het is er altijd, ook als er geen zon of wind is. De laatste tijd hebben ze het over torium als alternatieve brandstof voor kerncentrales. Het zou minder gevaarlijk zijn dan uranium en weinig radioactief afval opleveren. Het moet nog wel goed onderzocht worden. In bergachtige gebieden, waar rivieren stromen, zou ook meer waterkracht gebruikt kunnen worden om energie op te wekken.'

Klimaatonderzoek

Laura (14): ‘We moeten ook zelf in actie komen’

‘Ik denk dat het westen verantwoordelijk is voor klimaatverandering, en dan vooral de grote bedrijven. In de meeste arme landen kunnen mensen er minder aan doen. Omdat we zelf verantwoordelijk zijn, moeten we ook zelf in actie komen. Veel minder auto rijden bijvoorbeeld, daardoor gaat de CO2-uitstoot naar beneden. Ook korter douchen en minder stroom gebruiken helpt. Ik trek vaak onnodige stekkers uit het stopcontact. Vroeger douchte ik best lang, soms stond ik wel een kwartier onder de douche, voor de ontspanning. Dat doe ik nu niet meer. Ik was mijn haren, spoel me af en na vijf minuten ben ik echt klaar. We hebben thuis wel een auto, maar ik ga meestal met de fiets, skateboard of de trein. Ik weet niet of ik genoeg doe voor het milieu, het kan eigenlijk altijd beter.

Mijn zus en ik zijn vegetariër. Eigenlijk zouden veel meer mensen vegetariër moeten eten. Als ik alleen thuis ben, doe ik nooit de verwarming aan. Dat doe ik bewust, want als je koud hebt is dat niet de eerste oplossing. Ik doe een trui aan of ik ga met een deken op de bank zitten.’

Klimaatonderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Save the Children en 7Days.

Anderen lazen ook: Emma (18) houdt geboortestaking voor klimaat. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden