Foto: ANP

Klimaatspijbelaars in gesprek met Rutte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

De organisatoren van de grote klimaatmars in Den Haag hadden dinsdag een spannende avond. Ze mochten langskomen in het Torentje om met premier Rutte en klimaatminister Wiebes te praten over wat er volgens hen anders moet. Toch waren ze daarna nog niet tevreden.

‘Deze week geen staking!’ postte de klimaatmars-organisatie zondag op Instagram. De reden daarvoor was een uitnodiging in het Haagse Torentje, de werkkamer van premier Rutte. Daar mocht het Nederlandse deel van de organisatie Youth For Climate komen praten omdat zij vorige week donderdag vijftienduizend scholieren zover kregen mee te lopen met de klimaatmars in Den Haag. De zes scholieren van de Daltonschool in Den Haag willen dat politici meer doen voor het klimaat. (De tekst gaat verder na de foto). 

Complimentjes en kritiek

Rutte en Wiebes stonden de scholieren dinsdagavond lachend op te wachten. Vooraf waren de zes jongeren al gewaarschuwd door D66-leider Rob Jetten: ‘Trap er niet in als Rutte heel enthousiast gaat doen. Echt even stevig doorvragen wat hij nu echt gaat doen aan het klimaat.’ Tijdens het gesprek kregen ze inderdaad veel complimenten van Rutte. Maar hij zei ook dat stakingen niet helpen en dat er volgens hem al veel voor het klimaat gedaan wordt.

Actie!

De organisatie besloot voorlopig te stoppen met spijbelen. De plannen voor het klimaatakkoord worden nu doorberekend door economen en klimaatwetenschappers en daar komt in maart meer duidelijkheid over. Dat willen ze eerst even afwachten, maar ze lieten zich niet zomaar inpakken. ‘Wat we wilden bereiken is dat we vertrouwen krijgen in de politiek en dat hebben we nu zeker nog niet. Daarvoor moeten ze eerst actie ondernemen. En als er niks gebeurt? Dan gaan we gewoon weer actievoeren en spijbelen voor het klimaat.’

In 7Days met verschijningsdatum 14 februari lees je meer over het gesprek in het Torentje.

Youth For Climate NL 1550064770

Anderen lazen ook: Schreeuwen, zingen en dansen voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren