steekpartij drachten

Komt er landelijk verbod op messen na dodelijke steekpartij?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een verbod op messen in openbare ruimtes is waar burgemeester Rijpstra van gemeente Smallingerland niet alleen op hoopt, maar ook voor pleit. Na de dodelijke steekpartij in Drachten waardoor de 16-jarige Roan overleed voert hij nu in zijn eigen gemeente al wel zo'n verbod in.

Rijpstra zegt dat hij goed heeft nagedacht over of er geen schijnveiligheid wordt gecreëerd. En dat het vast lastig is om een landelijk verbod te controleren. Aan NOS laat hij weten: 'Burgemeesters kunnen dit soort maatregelen invoeren. Ik wil daar gebruik van maken omdat het kan bijdragen aan de veiligheid in bepaalde gebieden. We moeten goede afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie, zodat de politie ook preventief mag fouilleren.'

Eén maatregel

De burgemeester van gemeente Smallingerland (waar Drachten onder valt, red.) hoopt dat de Tweede Kamer in gesprek gaat met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over een mogelijk verbod op messen. Die minister moet gaan kijken of het mogelijk is om landelijk dezelfde regels toe te passen. Of dat er misschien juist één maatregel kan worden ingevoerd voor alle gemeenten in Nederland.

Verboden messen

Op dit moment kan iedere gemeente zelf besluiten of er een verbod op messen komt of niet. Messen die op dit moment al verboden zijn, zijn vlindermessen, valmessen, stiletto's en messen met dubbele snijkant. Inklapbare messen met één snijkant met een totale lengte tot 28 centimeter zijn niet verboden.

Anderen lazen ook: Wat is er gebeurd in Drachten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden