schurft studentenhuizen leiden

Kriebel in Leidse studentenhuizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Van alleen al het woord zou je spontaan gaan krabben: schurft. In tientallen Leidse studentenhuizen weten ze er alles van. Daar heerst het.

Leidse studenten hebben steeds vaker te maken met schurft blijkt uit cijfers van de GGD in die regio. Elke week melden zich gemiddeld twee studenten die met de ziekte te maken hebben, in totaal kwam de GGD vorig jaar in negentien studentenhuizen in actie om de kriebelbeestjes te bestrijden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

'Vers lichaam'

De schurftmijt legt eitjes die in mensenhuid waarna jeuk, blaasjes en schilfertjes ontstaan. Niet ernstig, maar wel vervelend. De mijt verspreidt zich door intensief huid-op-huidcontact. De schurftmijt (zie foto) heeft ongeveer een kwartier huidcontact nodig om zijn weg naar een ‘vers’ lichaam te vinden. En dat blijkt slecht nieuws voor studenten.

Hemel

Het gemiddelde studentenhuis blijkt de hemel voor de schurftmijt. Veel huisgenoten, dicht op elkaar en niet overdreven schoon.

De GGD doet nu onderzoek naar de uitbraak in Leiden. Tot die tijd zit er voor getroffen studenten niets anders op dan zich strak te houden aan de voorschriften van de GGD: kleding, beddengoed en lichaam heel goed wassen, en speciale crème gebruiken om de mijt te bestrijden.

Anderen lazen ook: 'Van selfies krijg je luizen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren