Kunstenaars uiten hun kritiek op Homeland door middel van graffiti

Kritiek op Homeland in Homeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Justus
Boesschen

In de nieuwste aflevering van de hitserie Homeland zijn leuzen als ‘Homeland is geen serie’ te zien. Het is een protestactie van drie straatkunstenaars. Ze vinden de manier waarop het Midden-Oosten in de serie wordt weergegeven, racistisch.

Deze zomer werd het vijfde seizoen van Homeland in Berlijn opgenomen. Er moesten ook een paar scènes in een vluchtelingenkamp opgenomen worden, maar omdat het te duur was om de hele cast en crew naar het Midden-Oosten te laten vliegen hebben de makers in een oude fabriek een kamp nagebouwd. Om het zo echt mogelijk te laten lijken, huurden ze de drie straatkunstenaars Heba Amin, Caram Kapp en Stone in om pro-islamitische teksten op de muren te spuiten. Maar in plaats van teksten als ‘Allah is groot’ op te schrijven, wat de producers graag wilden, leverden ze kritiek met teksten als 'Homeland is racistisch' en 'Vrijheid… nu in 3D!'

Op de muur is met graffiti 'Homeland is racistisch' gespoten
Naast de Mickey Mouse met kruis staat 'Homeland is racistisch' (foto: met toestemming van de kunstenaars)

'Alleen maar negatief over de islam'
In een verklaring leggen de graffitikunstenaars uit waarom ze de leuzen op de muren hebben gespoten. ‘Toen we gevraagd werden om die leuzen te maken, twijfelden we eerst vanwege de reputatie die de serie had.' De serie zou bijvoorbeeld alleen maar negatief zijn over de islam, een onjuist stereotype beeld schetsen van Arabieren, Pakistani en Afghanen, en zelfs doen alsof terreurgroep Al Qaida namens heel Iran aanslagen pleegde in de VS.

'Maar toen bedachten we dat we met deze teksten juist duidelijk konden maken dat we vonden dat de serie fout bezig is. De producers keken helemaal niet naar wat we hadden opgeschreven, het was voor hen gewoon een onderdeel van het horrorbeeld van de islam dat ze wilden laten zien.’

Deze tekst betekent '#blacklivesmatter'
Op deze muur staat '#blacklivesmatter' (foto: met toestemming van de kunstenaars)

Ondanks dat Homeland vaker kritiek krijgt op hoe de serie het Midden-Oosten en terreurorganisaties zoals Al Qaida neerzet, hebben de makers veel prijzen gewonnen en kijken in Amerika elke week meer dan 1,5 miljoen mensen naar de nieuwe aflevering. De teksten zijn te zien in de tweede aflevering van seizoen 5, die nog niet in Nederland is uitgezonden.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren