Kenia

Kritiek op reisje van rijke fit-girls naar Kenia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een peperdure fitness-club ging met tien vrouwen naar Kenia om te trainen. De foto's en video's die van hun work-out op Instagram verschenen, werden al snel weer offline gehaald. Waarom?

1. Wie organiseerde het trainingsuitje?

Het Londense Skinny Bitch Collective noemt zichzelf de meest exclusieve gym ter wereld. Een sportschool voor fotomodellen, sterren en mensen met heel veel geld dus. 

Een van de oprichters van SBC nam tien vrouwen mee naar Kenia om daar een week te trainen. Aan alles was natuurlijk gedacht: een chefkok voor biologisch verantwoorde maaltijden, een ballonvlucht over de Afrikaanse savanne en een dans rond 'de levensboom'. Bij de work-outs in de open lucht stonden Masai-mannen in hun traditionele kleding. 

2. Wat was de ophef?

Toen er video’s en foto’s van de training op social media verschenen ging het mis. Veel mensen vonden wat ze zagen respectloos en pijnlijk, een 'koloniale fantasie'.

Diet Prada, een Instagram-account dat erom bekend staat kritisch te kijken naar de modewereld, schreef: 'Ze zijn erin geslaagd om de Masai-bevolking niet enkel als achtergrond te gebruiken, maar letterlijk als rekwisieten in hun fitnessroutines. Op de afbeeldingen zien we de meisjes de lokale bevolking zelfs als onderdeel van een hindernisbaan gebruiken. Het is 2019 en mensen hebben nog steeds niet geleerd dat er geen superieure etnische groepen bestaan. De koloniale denkwijze is blijkbaar nog springlevend.’

3. Hoe reageerde de fitness-club?

De trainer bood na alle ophef zijn excuses aan: de trip zou juist bedoeld geweest zijn om ‘culturele uitwisselingen te bevorderen en om de schoonheid van Kenia en de inheemse bevolking te benadrukken.' Veel hielp het niet meer. De video’s en foto’s werden (waarschijnlijk daarom) verwijderd.

Anderen lazen ook: Ophef over 'blackface', hoe zit dat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren