Frankrijk Parijs Eiffeltoren overstroming seine
Dossier terrorisme

La even-niet-zo-douce France

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het is onrustig in Frankrijk. Met aan de lopende band stakingen, terreurdreiging van het allerhoogste niveau, een stortvloed aan water... Net nu alle ogen op het land gericht zijn omdat het EK voetbal begint en er miljoenen mensen op bezoek komen. De regering heeft het er druk mee. Een overzicht van de Franse malaise. Oh là là!

Wat: Extreme terreurdreiging
Waar:
Grote steden en vooral Parijs

Frankrijk terreurdreiging Eiffeltoren
Waarom: Door de aanslagen op tijdschrift Charlie Hebdo en uitgaansgelegenheden in Parijs vorig jaar. En vanwege de aanslagen in Brussel afgelopen maart, zeker nadat een verdachte heeft bekend dat eigenlijk Franse stadions het doelwit waren. Tel daarbij op de oproep van terreurgroep IS aan Westerse aanhangers om nieuwe aanslagen te plegen. Realiseer je dat het grootste aantal van de Europese IS-strijders uit Frankrijk komt. Reken ook nog de Fransman mee die in Oekraïne is opgepakt met een auto vol explosieven en een mogelijk plan voor aanslagen tijdens het EK. En bedenk dan dat er vanaf vandaag acht miljoen voetbalfans en journalisten wekenlang de Franse stadions zullen bevolken en het land door zullen banjeren... Geen wonder, die opperste staat van paraatheid.
En nu: De Franse regering heeft een extra blik beveiligers opengetrokken. Meer dan negentigduizend agenten, militairen en beveiligers en een massa detectiepoortjes gaan zorgen voor la sécurité tijdens UEFA Euro 2016 France.

Wat: Verwoestend water
Waar:
Meerdere Franse regio’s
Frankrijk overstromingen Parijs Eiffeltoren Seine
Waarom: Door het noodweer dat vorige week Europa teisterde. Ook Frankrijk kreeg veel water over zich heen. Rivieren overstroomden en huizen kwamen onder water te staan. De snelweg naar Toulouse veranderde in een waterweg. Zelfs de Seine in Parijs trad buiten haar oevers en de brandweer moest duizenden mensen in veiligheid brengen. Het water kwam zo dicht bij het Louvre dat dat museum z’n deuren sloot en in allerijl kostbare kunstwerken in veiligheid moest brengen. Sommige mensen zijn alles kwijt en duizenden hectares aan wijngaarden en landbouwgrond zijn vernield. De waterschade loopt in de tientallen miljoenen.
En nu: Tja. De schouders eronder en opruimen die rommel. C’est la vie! Maar wel mét een steuntje in de rug. Er komt een speciaal fonds om de waterslachtoffers te helpen, beloofde de Franse regering maandag. Merci monsieur Hollande!

Wat: Hinderlijke stakingen
Waar:
Heel Frankrijk, vooral in steden

Frankrijk stakingen afval vuilnis
Waarom: De regering wil een nieuwe arbeidswet. Daarin staat dat het voor bedrijven makkelijker moet worden om mensen te ontslaan. En dat de Fransen langer moeten doorwerken tot hun pensioen. Veel Fransen zijn het daar niet mee eens. En als Fransen het ergens niet mee eens zijn, dan gaan ze staken en demonstreren. Bien sûr. Al weken komen er elke nacht honderden scholieren en studenten naar het Parijse Place de la République om te protesteren tegen de hoge jeugdwerkloosheid. En om de haverklap leggen mensen hun werk neer. Trein- en metroconducteurs, piloten, vuilnismannen, medewerkers van kerncentrales en olieraffinaderijen… Met reisvertragingen, lege benzinestations, puinhopen en stroomuitval tot gevolg. En, dreigen de stakers, we gaan door tijdens het EK. Merde! Daar is de regering niet blij mee. 
En nu: Praten, praten en nog eens praten. De regering en de vakbonden overleggen eindeloos. Tot nu toe zonder succes.

Wat: Sappige zeepruzie
Waar: 
Provence

zeep savon de marseille zeepruzie
Waarom: Oké, dit is een minder dringende kwestie. Maar toch: de zeepsoap houdt de Franse gemoederen behoorlijk bezig. De ruzie gaat namelijk over de Savon de Marseille, de geurige trots van Frankrijk. De zeep wordt ambachtelijk gemaakt in de Provence. De zeepmakers willen ’m op de Europese lijst van beschermde producten. De naam Savon de Marseille mag dan alleen gebruikt worden als de zeep op een bepaalde manier is gemaakt. Maar hoe dat is, daarover vliegen de zeepmakers elkaar nu in de haren. Er mag alleen olijfolie in, vinden sommigen. Er mag ook best kokos- of palmolie in en andere toevoegingen, vinden anderen. 
En nu: Ja, overleggen maar weer. Het Franse merkbureau houdt nog tot zondag een inspraakronde. Een definitief besluit over de Savon? Dat kan nog maanden duren. Soit. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme