Donal Trump

Laurel of Yanny: van de ontdekker tot het Witte Huis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Kamp Laurel of team Yanny. Zelfs het Witte Huis is verdeeld. En Trump? Die hoort iets heel anders..

Op het forum Reddit verscheen een paar dagen geleden een geluidsfragment waarin je een robotachtige stem de naam Yanny of Laurel hoort uitspreken. Het internet is duidelijk verdeeld: de een zweert Yanny te horen, de ander kan zich iets anders dan Laurel niet voorstellen. Zelfs de adviseurs van president Donald Trump reageerden wisselend: 'Zó duidelijk Laurel', zegt Ivanka Trump. Vice-president Mike Pence is het met haar eens: 'Wie is er nou voor Yanny?' Nou communicatiedirecteur Mercedes Schlapp bijvoorbeeld. 'Yanny is de winnaar, Laurel is de verliezer.'

Fake news

Perschef Sarah Huckabee Sanders zegt dat het ‘Fake news’ is dat ze in kamp Laurel zit, want ze hoort toch echt overduidelijk Yanny. Wat Donald Trump hoort blijft een raadsel. 'Het is covfefe', grapt hij, daarmee verwijst hij naar zijn mysterieuze twitterbericht van een jaar geleden: 'Despite the negative press covfefe.' Wat hij daarmee bedoelde bleef een raadsel, maar het internet ging los met grappige memes.

#Laurel? #Yanny? Or...

Toonhoogte

Door de covfefe-grap blijft het onduidelijk wat Trump hoort. Toch heeft de rest van het Witte Huis een sterke mening. Hoe komt dat? Volgens wetenschappers worden de namen waarschijnlijk door elkaar uitgesproken en heeft wat je hoort te maken met de toonhoogte. Jonge mensen zouden eerder de naam Yanny horen, omdat die hogere klanken heeft. Het gehoor van ouderen is over het algemeen minder goed waardoor zij Laurel zouden horen. Zowel team Yanny als team Laurel hebben dus gelijk. The New York Times ontwikkelde een tool waarmee je allebei de namen kunt horen.

Vlogger 

Je kan dus allebei de namen horen, maar wat was nou de oorsponkelijke naam? De internethype begon bij de Amerikaanse vlogger Cloe Feldman. Zij hoorde het geluidsfragment op Reddit en twitterde erover. De uitspraak in haar tweet is al bijna 24 miljoen keer beluisterd en Cloe verkoopt zelfs kleding bedrukt met 'Yanny' en 'Laurel'. Volgens Cloe zegt de stem Laurel. Hoe ze dat weet? Doordat ze contact had met de ontdekker van het verwarrende woord.

Schoolproject

De 15-jarige Katie Hetzel vond het fragment toen ze voor school woordjes moest leren. Op vocabulary.com klikte ze op het woord 'Laurel', maar wat ze hoorde klonk toch echt als 'Yanny'. Een vriend van Katie hoorde wel ‘Laurel’. Ze besloot het fragment op Instagram te zetten en anderen om hun mening te vragen. YouTuber Cloe pikte het op en...nouja de rest weet je. In deze vlog vertellen Cloe en Katie het verhaal achter Yanny…eh Laurel!

Yanny vs Laurel Explained (the real story)

Anderen lazen ook: Trumps twitterraadsel: wie weet wat covfefe is?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren