Rogier Meijerink

Lawaaidemonstratie tijdens herdenking 4 mei verboden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De rechtbank verbiedt een lawaai-demonstratie tijdens Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Organisator Rogier Meijerink hoorde dat vandaag tijdens een rechtszitting.

De actiegroep #Geen4MeiVoorMij wilde de herdenking voor de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog verstoren met lawaai. De groep vindt de herdenking hypocriet.

Soldaten

Rogier Meijerink die de actie zou organiseren, is het er niet mee eens dat ook Nederlandse militairen die in oorlogen daarna omkwamen herdacht worden. De slachtoffers van Nederlandse soldaten die tijdens het Nederlandse bewind in Indonesië vochten, zouden juist herdacht moeten worden, stelt hij.

Respectloos

De gemeente Amsterdam vond het plan om herrie te maken geen demonstratie, maar een ordeverstoring. Dodenherdenking verstoren is 'onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar', zei burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen.

Verbod

Meijerink zei vanmiddag in de rechtbank dat hij nu vlak voor acht uur een luchtalarm wil laten afgaan, om daarna in stilte de Dam te verlaten. Ook daar is de gemeente tegen. Meijerink kreeg een gebiedsverbod: hij zou nu niet in de buurt van de Dam mogen komen op 4 mei tussen zes en tien uur 's avonds.

Anderen lazen ook: Herdenken is soms pijnlijk maar wel belangrijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren