Reddingswerkers zoeken in het lawinegebied  Foto AFP

Lawine sleurt mensen offpiste mee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

In het Franse Tignes zijn vandaag negen snowboarders in een grote lawine terechtgekomen. Het is het grootste ongeluk van dit skiseizoen in Frankrijk. De wintersporters waren buiten de piste aan het afdalen. 'Offpiste is gaaf, maar levensgevaarlijk', waarschuwt de Nederlandse sneeuw-expert Meteo Morris. En hij kan het weten.

Met een noodgang kwam maandag in het populaire skigebied in de Alpen een witte muur van sneeuw naar beneden gestort. De lawine met een breedte van vierhonderd meter sleurde negen mensen mee. Van hen zijn er zeker vier, allen Frans, omgekomen. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen. Twee anderen konden levend worden uitgegraven. Hoe het met hen is, is niet bekend. Drie anderen liggen nog bedolven onder de sneeuw. Reddingswerkers en speurhonden doen hun uiterste hen te vinden. Maar de kans dat de snowboarders het overleven is klein, zei een woordvoerder tegen de plaatselijke krant Le Dauphine.

kaartje van het lawinegebied  Foto ANP

Ergste incident

In het gebied wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar. Toch waren de meegesleurde wintersporters buiten de officiële piste aan een afdaling begonnen. Eén van hen was een ervaren gids. Het is het ergste incident in Frankrijk sinds het begin van het skiseizoen dit jaar. Vorig jaar gebeurden er 45 lawine-ongelukken met 21 doden tot gevolg. Onder hen twee Franse brugklasscholieren die met hun sportleraar op een afgesloten stuk zwarte piste waren gegaan.

Meteo Morris

'Dat is echt een no go!', zei de Nederlandse sneeuw-kenner Meteo Morris toen tegen ons. 'Die waarschuwingen bij een afgesloten stuk staan er niets voor niets. Maar ik snap 't ook wel. De sneeuw ziet er aantrekkelijk uit. Het lijkt veilig. En als je leraar ook gaat... Maar toch: blijf altijd zelf nadenken.' Ook met offpiste moet je heel erg oppassen en als er verhoogd lawinegevaar is al helemaal, vindt Morris. En hij kan het weten. Ook Morris, een super ervaren offpiste-skiër en -snowboarder, kreeg een keer een lawine over zich heen. Morris: 'Dat was heel beangstigend. Freeriden is nu eenmaal gevaarlijk. Voor de meeste mensen geldt: blijf gewoon op de piste. Wel zo veilig. En ook leuk!'

Het hele interview met Meteo Morris over de aantrekkingskracht én het gevaar van skiën in verse poeder lees je hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden