Martin Luther King

Leeft de droom van Martin Luther King nu nog?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Ik heb een droom… Zo begon Martin Luther King in 1963 zijn beroemde toespraak. Hij hoopte dat witte én zwarte mensen op een dag in vrede met elkaar konden leven. Zonder discriminatie en zonder haat.

Deze toespraak maakte King wereldberoemd. Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat Martin Luther King werd doodgeschoten in de stad Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee. De hele dag door werd de beroemde activist herdacht. Elk jaar komen duizenden mensen bij elkaar om terug te denken aan wat hij voor de wereld heeft betekend.

Amnesty NL 1522853840


Protest
Een andere zitplaats, een ander toilet en zelfs andere scholen. Op veel openbare plekken moesten witte en zwarte mensen gescheiden zitten. Martin Luther King was een Amerikaanse zwarte dominee die door vreedzaam protest gelijke rechten wilde voor alle mensen. King was een van de leiders van de burgerrechtenbeweging. Deze organisatie kwam op voor de rechten van donkere Amerikanen.

Maar hoe deed die burgerrechtenorganisatie dat dan? Dat maakt deze situatie uit 1955 goed duidelijk: Een Afro-Amerikaanse vrouw, Rosa Parks, weigerde in de bus op te staan voor een witte Amerikaan. Volgens de wet was het verboden voor zwarte mensen om voor in de bus te zitten. De politie zette Parks uit de bus. Zwarte mensen in de staat besloten daarop uit protest helemaal niet meer met de bus te gaan. Martin Luther King was de leider van dit vreedzame verzet. Het protest werkte: de regering besloot uiteindelijk dat zwarte mensen ook voor in de bus mochten zitten.

Grondwet
En dat was niet het enige. Steeds meer regels die wit en zwart van elkaar moesten scheiden werden opgeheven. Uiteindelijk werd zelfs de grondwet veranderd. Sinds die tijd zijn alle soorten mensen volgens de Amerikaanse wet gelijk. De rest van de wereld keek mee, ook in andere landen werden wetten aangepast.

Ondanks de protesten krijgen nog steeds veel donkere mensen te maken met discriminatie. Zo krijgen Afro-Amerikanen nog steeds vaak minder goed betaalde banen, waardoor hun kinderen opgroeien in armoede en naar minder goede scholen. De woorden van Martin Luther King zijn dus ook in deze tijd nog belangrijk.

 

 

Anderen lazen ook: 5 keer extreem politiegeweld in de VS

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden