Tanks in Harare

Leger Zimbabwe geeft president huisarrest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Robert Mugabe is al sinds 1980 leider van Zimbabwe. Maar als het aan het leger ligt, zit zijn termijn er nu op. Mugabe heeft huisarrest en vice-president Emmerson Mnangagwa kreeg de leiding.

Het rommelde al enige tijd binnen de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF. Vorige week ontsloeg president Mugabe (93) onder anderen zijn vice-president Emmerson Mnangagwa (75), omdat die niet loyaal genoeg zou zijn. Mnangagwa werd gezien als mogelijke opvolger van de oude president van Zimbabwe. Maar presidentsvrouw Grace Mugabe (52) heeft ook interesse in die positie. Zij krijgt veel steun van de jongeren in de partij. Mnangagwa is populairder onder veteranen.

Leger Zimbabwe: ‘Geen staatsgreep’

Het leger heeft zich nu achter Mnangagwa geschaard en is dinsdagavond met tanks de hoofdstad Harare binnen gereden. Getuigen hebben explosies gehoord en president Mugabe mag zijn huis niet meer uit. Militairen namen ook de controle over de staatstelevisie over. Daarop zeiden ze dat het niet om een staatsgreep ging, maar dat ze zich ‘alleen op criminelen’ richtten. Buurland Zuid-Afrika stuurt nu onderhandelaars. Die moeten Mugabe en het leger helpen met elkaar te praten en een oplossing te vinden.

Het Zimbabwaanse leger op tv: 'Dit is geen staatsgreep.'

Meer weten over Mugabe? Lees dan hier wie deze omstreden leider is: Wie is Robert Mugabe?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren