trump

Lesje Amerikaanse staatsinrichting

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Congres, Senaat, kiesmannen, Gouvenrneur, huh? Daarom een lesje Amerikaanse staatsinrichting, zodat je het verkiezingssysteem van de Verenigde Staten snapt.

Congres: Senaat én Huis van Afgevaardigden. Samen de wetgevende macht. Huis van Afgevaardigden - Het Huis van Afgevaardigden lijkt op onze Tweede Kamer. Hier worden plannen en wetten bedacht. Het heeft 435 leden die om de twee jaar herkozen worden. Elke staat kiest een paar mensen in het Huis, gebaseerd op inwonertal. Staten zijn daarvoor ingedeeld in districten. Per district komt één afgevaardigde in het Huis. 

Senaat: Vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. Hier worden plannen en wetten goedgekeurd. Er zitten honderd mensen in de Senaat, twee uit elke staat. De senatoren worden om de zes jaar herkozen. Veel presidentskandidaten waren eerst senator of gouverneur.

Kiesmannen: Die kiesmannen zitten samen in het Kiescollege, dat gelijk is aan het aantal leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden plus nog drie voor Washington DC Ezelsbruggetje: gewoon even aan de radiozender denken.

Gouverneur: De belangrijkste bestuurder van een staat. Iedere staat heeft er een. Zijn of haar werk is te vergelijken met dat van de president, maar dan op een kleinere schaal. Een gouverneur wordt rechtstreeks gekozen door de kiesgerechtigden van de staat.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De Amerikaanse verkiezingen voor beginners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren