Lewis Capaldi
Muzikale iconen

Lewis Capaldi: grappenmaker met emotionele songs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Ineens was hij daar: Lewis Capaldi. De Schotse zanger scoorde onlangs een nummer 1-hit in Groot-Brittannië en klimt ook in Nederland langzaam naar de top met ‘Someone You Loved’. De persoon achter deze diepe liefdesliedjes is geen charmante knappe vent, maar een ‘lopende meme’, zoals 3FM hem noemde. Hoe hij ervoor gezorgd heeft dat heel de wereld hem kent? Dat lees je in het derde deel van de rubriek: 'muzikale iconen'. 

Lewis Capaldi is half Schots en - zoals de achternaam al doet vermoeden – ook half Italiaans. Hij is er op muzikaal vlak erg vroeg bij. Als vierjarig jochie leert hij de muziek van grote artiesten als Elvis, Queen en Fleetwood Mac kennen tijdens een autorit met z’n ouders van Glasgow naar Frankrijk. Niet veel later zingt het Schotse talent ‘We Are The Champions’ uit volle borst mee met de karaoke. Hij leert zichzelf uiteindelijk op z’n negende gitaar spelen en drie jaar later staat de zanger in de kroegen van Schotland z’n ding te doen.

Zoeken naar z'n roeping

Lewis wil vervolgens het liefst indie-muziek maken, maar daar is z’n broer het niet mee eens. ‘Er bestaat meer muziek dan die zooi!’, vertelt zijn broer hem. Vervolgens zingt de jonge muzikant ineens snoeiharde rocknummers van bijvoorbeeld de Foo Fighters. Maar na een tijdje vindt hij toch eindelijk zijn roeping: popmuziek. ‘Toen ik besloot om popmuziek te maken. Dat was de beste dag van mijn leven’, legt hij later uit aan muziekblog The Line of Best Fit.

Lewis wordt al gauw opgemerkt door een manager, die eist dat Capaldi gaat stoppen met touren. Hij moet gaan schrijven. Een jaar later heeft Lewis ‘Bruises’ op papier staan. Dat is waar het allemaal begint. Zijn eerste single haalt vrij snel achtentwintig miljoen streams op Spotify. Iets wat een onafhankelijke artiest nog nooit zo snel lukte. De grappige zanger is dus nog niet getekend bij een platenlabel, maar dat duurt natuurlijk niet lang. Hij tekent voor de labels Virgin EMI Records (o.a. Taylor Swift, Katy Perry en Justin Bieber) en Capitol Records (o.a. The Beatles, Sam Smith en Beastie Boys).

Lewis Capaldi - Bruises (Live)

Ontstaan van de meme

Die vragen hem met welke producer hij wel zou willen samenwerken. ‘Malay!’, zegt Lewis volmondig. ‘Dat gaat niet gebeuren’, vertelt zijn management hem al direct. Hij is tenslotte de producer van acts als Frank Ocean, John Legend en Zayn. Toch krijgt Capaldi dat hetzelfde jaar nog voor mekaar. Daaruit ontstaat zijn eerste EP ‘Bloom EP’. Lewis verdient bekendheid door zijn diepe en emotionele songs, maar vooral ook door zijn Instagram. Tijdens een tour verstopt hij een wc met zijn eigen drol en maakt daar een vlog over. Dat is zo hilarisch dat het viraal gaat.

Unblocking the Toilet - Big Fat Sexy Story Highlights

De wandelende meme is daarmee geboren. Maar die meme moet wel nog even verder werken aan z’n muziekcarrière. Hij tourt solo, maar ook als support-act van acts als Sam Smith en Rag’N’Bone om vervolgens genomineerd te worden voor de befaamde BBC Music’s Sound of 2018. Daarin wordt ieder jaar het grootste muzikale talent van Groot-Brittannië gekozen. Lewis Capaldi verliest uiteindelijk, dus richt hij zich maar weer op een album schrijven. De laatste single voor de release van zijn album geeft Lewis de absolute wereldsterren-status waar hij op wachtte: ‘Someone You Loved’. Het nummer wordt een gigantische hit in Groot-Brittannië en stormt vervolgens ook de wereldwijde hitlijsten binnen.

Niet kapot te krijgen

Als hij zijn debuutalbum ‘Divinely Uninspired To A Hellish Extinct’ uitbrengt, vliegen de lovende woorden Lewis Capaldi ook weer om de oren. Hijzelf blijft wel hartstikke nuchter onder zijn succes. Lewis slaapt nog gewoon thuis bij z’n moeder en filmt nog regelmatig zijn avonturen op de wc. En zelfs een ruzie met één van Engelands grootste muzieklegendes krijgt hem niet klein. Oasis-zanger Noel Gallagher is niet mild over Lewis op de Engelse tv: ‘Muziek is ontzettend slecht op dit moment. Wie is die Capaldi bijvoorbeeld? Wat is dat voor idioot?’. Lewis post vervolgens een filmpje waarin hij reageert: ‘Noel Gallagher heeft me zojuist belachelijk gemaakt. Mijn dromen komen uit! Wat een dag! Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest!’ Wie deze lolbroek met emotionele grappen wel kwaad kan krijgen? Wij hebben geen flauw idee!

Lewis Capaldi - Someone You Loved

Anderen lazen ook: JAY Z: van straatjochie tot miljardair.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren