aardbeving

Maatregelen tegen aardbeving in Groningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In Groningen trilde gisteren de aarde. Die beving was zo zwaar dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnen 48 uur maatregelen moet bedenken om een nieuwe beving te voorkomen.

De aardbeving was 3,4 op de schaal van Richter en daarmee de zwaarste in vijf jaar tijd. De beving kon ontstaan doordat er op veel plekken in Noord-Groningen aardgas uit de grond wordt gehaald. Hierdoor ontstaan er diep onder de grond gaten en kunnen er bevingen ontstaan. Het gas wordt uit de grond gehaald door de NAM.

Maatregelen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), heeft de kracht van de aardbeving gemeten en kwam tot de conclusie dat de beving veel te zwaar was. Daarom heeft de NAM 48 uur om de aardbeving te analyseren en nieuwe maatregelen voor te stellen. Een voorbeeld van zo'n maatregel kan zijn dat de gasproductie moet worden verminderd. Uiteindelijk neemt het ministerie van Economische Zaken hier een besluit over.

2115 miljard Nm3

De NAM haalt al sinds 1963 gas uit de bodem in Groningen. In totaal hebben ze tot 2015 al 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) uit de grond gehaald. Om dit gas te vinden moeten ze vaak drie kilometer in de grond boren. Rondom het gebied waar het gas uit de grond wordt gehaald wonen zo’n 150.000 mensen. Veel van deze mensen zijn al jaren boos op de NAM. Door de gaswinning raakte hun huizen beschadigd en hebben ze te maken met aardbevingen.

Ingrid Verbeek 1515492316

Saskia Goldschmidt 1515493448

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Bewijzen bevingsschade makkelijker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren