werelderfgoed

Manneneiland en mijnen op Werelderfgoedlijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

De piramides in Egypte, de Chinese Muur maar ook de Waddenzee. Allemaal staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst van bijzondere plekken kwamen deze week zeventien nieuwkomers. Een paar opvallende.

Okinoshima (Japan)

Dit afgelegen eiland ligt in het zuiden van Japan. Het wordt beschouwd als een Shinto-tempel, een traditionele Japanse godsdienst. Het eiland is verboden voor vrouwen en mannen mogen het alleen bloot betreden. Voor ze voet aan land zetten, moeten ze eerst ritueel worden gereinigd. Als ze het eiland weer verlaten, mogen ze geen souvenirs meenemen of ook maar iets uit de doeken doen van wat ze er gezien hebben. Het vermoeden bestaat dat er veel goud op het eiland ligt. Dat zouden mannen er als offer heen gebracht hebben. Of dat zo is, weten alleen de mannen die er geweest zijn. Maar die mogen niks zeggen.

Hebron (Palestina)

hebron

Door de oude stad Hebron op de lijst te zetten, heeft Unesco zich de woede van Israël op de hals gehaald. In de stad staat de beroemde Ibrahimi-moskee, een heiligdom voor moslims. Unesco heeft de stad nu vanwege die moskee op de lijst gezet. Daarom heeft Unesco Hebron erkend als Palestijns erfgoed en dus niet als Israëlisch. Een grote fout, vindt de Israëlische regering. In de stad wonen een paar honderd joodse kolonisten onder militaire bewaking te midden van 200.000 Palestijnen.

De mijnen van Tarnowskie Gory (Polen) 

De lood-, zilver- en zinkmijnen van Tarnowskie Gory zijn beroemd door hun ondergrondse watersysteem dat al drie eeuwen oud is. Om ervoor te zorgen dat de mijnen niet onderliepen, werd het water permanent opgepompt en getransporteerd naar steden en industrieën in de buurt.

Afrodisias (Turkije)

De tempel van Afrodite in het zuidwesten van Turkije werd 300 jaar vóór Christus gebouwd en is vooral bekend om de enorme hoeveelheid marmer die daarbij gebruikt is. Tot het complex behoren tempels, een theater en twee badhuizen.

Lake District (Groot-Brittannië)

Het bergachtige Lake District ligt in het noordwesten van Groot-Brittannië. Het gebied is een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn bergen, meren en bossen. Beroemd zijn ook de stenen muurtjes die gebruikt worden om de weilanden af te zetten.

Taputapuatea (Frans Polynesië)

Ja, hier wil iedereen dus wel heen op vakantie. Azuurblauwe zee, witte stranden en altijd een stralende zon. Dit paradijs ligt in de Stille Oceaan en is een van de laatste plekken op aarde waar de mens zich heeft genesteld. Het kersverse werelderfgoed bestaat uit twee valleien, een deel van de lagune, een koraalrif en een deel van de oceaan. Middenin ligt de marea, een plek waar ceremonies plaatsvonden en begrafenisrituelen. 

Hoe werkt die werelderfgoedlijst?

Op de werelderfgoedlijst staan nu 1073 locaties in 165 landen. Elk jaar kunnen landen zelf voorstellen inzenden voor plekken (natuur of bouwwerken) waar ze graag meer aandacht voor willen. UNESCO, een onderafdeling van de Verenigde Naties die gaat over cultuur, vergadert daar dan over. Dit jaar was die vergadering in de Poolse stad Krakau. Als een plek inderdaad op de lijst komt, moet er extra goed op gepast worden. Daar krijgen landen geen geld voor, dat moeten ze zelf regelen. Wel komen er vaak meer toeristen op af. Gaat het niet goed met het erfgoed (door bijvoorbeeld een natuurramp of oorlog) dan kan UNESCO het verplaatsen naar de lijst Erfgoederen in Gevaar. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de oude stad Palmyra en de binnensteden van Aleppo en Damascus in Syrië.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Waarom Noord-Korea zo’n gek land is of De Brexit voor beginners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden