Emma González tijdens een MFOL bijeenkomst in Connecticut in augustus  Foto AFP

March For Our Lives wint Kindervredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

 Ja hoor! Ze hebben hem. De jongeren van het Amerikaanse March For Our Lives kregen vanmiddag de Kindervredesprijs 2018. Een beloning voor hun actie tegen het grote wapengeweld in hun land.

'Op het moment dat het dagelijkse nieuws over slachtoffers van wapengeweld in ons land gezichten liet zien van onze klasgenoten wisten we dat het tijd was om te stoppen met stil zijn. Opeens waren we ons er heel erg bewust van dat wij degenen konden zijn die de cyclus van wapengeweld konden stoppen.'

Dat zei Emma González (19, 2e van rechts) vandaag toen March For Our Lives (MFOL) de Kindervredesprijs 2018 in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad kreeg uitgereikt. Emma deelt de prijs met medescholieren David Hogg(rechts), Jaclyn Corin (2e van links) en Matt Deitsch (links) uit Parkland (Florida). Zij maakten zelf mee wat een wapen aan kan richten en zijn een paar van de drijvende krachten achter MFOL. Emma is het gezicht van de beweging geworden door haar ijzersterke speeches.

De jongeren van March For Our Lives met hun prijs  Foto KidsRights

Nooit meer
De dag dat MFOL geboren wordt, 14 februari 2018, is een inktzwarte dag. Een oud-leerling gaat de Parkland-school binnen met een wapen. Emma verstopt zich in de aula en troost andere scholieren. Op haar smartphone leest ze wat voor verschrikkelijks er zich vlakbij afspeelt. Veertien scholieren en drie leraren worden doodgeschoten. Emma en de andere survivors zijn er kapot van. Maar ze zijn ook kwaad. Kwaad dat er na deze zoveelste mass shooting weer die eindeloze discussie losbarst over het wapengeweld in hun land terwijl er nul komma nul verandert. De scholieren besluiten dat dit hét moment is om hun stem te laten horen. Want dit mag nooit meer gebeuren.

Diepe indruk
Drie dagen na de schietpartij speecht Emma bij de herdenking, krachtig en kwetsbaar tegelijk. ‘Onze politici zeggen dat geen wet deze tragedie had kunnen voorkomen. Bullshit. Er moet nú iets veranderen.’

Florida student to NRA and Trump: 'We call BS'


Haar woorden gaan viral. En daar blijft het niet bij. Ook haar toespraak in Washington maakt diepe indruk. Emma noemt de namen van de slachtoffers uit Parkland en is dan zes minuten en twintig seconden stil. De tijd die de schutter zijn gang kon gaan.

Emma Gonzalez's powerful March for Our Lives speech in full


Babystapjes
Inmiddels hebben de Parkland-jongeren veel voor elkaar gekregen. Door het hele land organiseren ze drukbezochte marsen en discussies. Het is het grootste scholierenprotest uit de geschiedenis van de VS. En dankzij hen gelden er in al 25 staten strengere wapenwetten. ‘Babystapjes’, noemt Emma ze. Maar wel heel belangrijke stapjes. En die worden nu dus beloond met een grote prijs. Een beeldje en 100.000 euro, te besteden aan toekomstige acties van MFOL. En die komen er zeker. 'We gaan door met vechten tot wapengeweld een ding uit het verleden is', zei Jaclyn Corin tijdens de prijsuitreiking.
Scholieren van MFOL in Washington (maart 2018)  Foto Reuters

Anderen lazen ook: Dit zijn de finalisten van de Kindervredesprijs 2018.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren