Stelling

Martelschip welkom op Sail Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Mooi schip, he? Dit is nou de Esmeralda uit Chili. Het is een van de zeshonderd schepen die deze week langsvaart tijdens SAIL Amsterdam. Wat veel bezoekers van dit botenfestival niet zullen weten, is dat dit schip door de Chileense dictator Pinochet veertig jaar geleden werd gebruikt als martelschip. Voor- en tegenstanders laten hieronder van zich horen.

'Ze zetten de loop van een geweer tegen mijn hoofd en een voet in mijn rug, terwijl ze schreeuwden, sloegen en beledigden.'
Dat is de herinnering van Luis Vega Contreras, een advocaat uit Chili. In 1976 zat hij gevangen aan boord van het Chileense marineschip de Esmeralda. In die tijd was Augusto Pinochet aan de macht. Tot 1990 regeerde hij met harde hand: wie het niet met hem eens was, werd opgepakt. Zo ook Vega Contreras. Samen met ruim honderd andere politieke tegenstanders werd hij gemarteld op de Esmeralda. Ze werden er geslagen, aan hun voeten opgehangen, of ondergedompeld in een emmer met uitwerpselen. Lang niet iedereen overleefde het verblijf op dit martelschip.

Augusto Pinochet was tussen 1973 en 1990 de baas in Chili. Wie het niet met hem eens was, werd gevangengezet. 

'Het schip is mooi witgeverfd, maar daaronder zit het bloed van de gevangenen.'
Dat vertelde de Chileense Rafael Railaf in de Volkskrant. Hij werkt voor een organisatie die opkomt voor de slachtoffers uit het regime van Pinochet. Railaf was verontwaardigd toen hij hoorde dat het martelschip - veertig jaar na alle gruwelijkheden - nu meevaart in een feestelijke botenstoet. Hij was vooral boos dat er in het programma van SAIL niets te lezen is over het dubieuze verleden van het schip. Dat er tijdens het festival ook nog eens een receptie op het dek van het schip wordt gehouden, schoot al helemaal in het verkeerde keelgat. 'De Esmeralda heeft een besmet verleden, dat moeten we niet vergeten.'

'Wij kijken enkel naar de nautische geschiedenis van een schip.'
Dat zei een woordvoerder van SAIL vorige week tegen het Parool. Zij zagen de Esmeralda gewoon als een prachtige viermaster - niets meer. Politiek, daar is Sail niet voor bedoeld. Inmiddels is de organisatie van SAIL hierop teruggekomen, na aandringen van de gemeente. Op de website is te lezen dat 'de Esmeralda heel donkere bladzijden in haar bestaan heeft gekend'. 

'De Esmeralda is een symbool van de geschiedenis, maar laat ook zien hoe Chili het verleden te boven is gekomen.'
Dat vindt de Chileense ambassadeur in Nederland, María Teresa Infante. Ze is zich ervan bewust dat de komst van het schip veel Chilenen pijn kan doen, maar ze roept op om vooral vooruit te kijken. De afgelopen jaren heeft Chili juist goed onderzoek gedaan naar alle fouten die dictator Pinochet heeft gemaakt. Twee mensen die betrokken waren bij de martelingen op de Esmeralda zijn inmiddels opgepakt en veertien zaken lopen nog. De Esmeralda mag dan ooit een martelschip zijn geweest, het is nu een symbool voor een betere toekomst. 

Wat vind jij: mag een schip met zo'n fout verleden meevaren tijdens een feestelijk botenfestival? Stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten