kubuskwal

Medicijn tegen dodelijke kwallenbeet ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

De kubuskwal is een van de dodelijkste dieren ter wereld: als je door zo'n dier wordt gestoken kan dat al gauw fataal zijn. Wereldwijd zijn door dit dier al honderden slachtoffers gevallen. Maar nu denken wetenschappers een medicijn gevonden te hebben tegen een beet van een kubuskwal die vooral in de wateren rondom Australië, Thailand en Hawaii zwemmen.

Het dier is ongeveer zo groot als je hand, maar heeft genoeg gif in zijn kleine lijf om 60 mensen mee om het leven te brengen. Zijn tentakels kunnen wel drie meter lang worden die als giftige slierten werken, waardoor ze hun vijanden vol met gif kunnen spuiten. Een mens moet flink gestoken worden voordat het dodelijk is: als bijvoorbeeld je hele arm in zijn lange tentakels verwikkeld raakt, moet je heel snel naar het ziekenhuis.

Medicijn

Maar daar is nu dus hopelijk een oplossing voor gevonden. Australische wetenschappers hebben na genetisch onderzoek onderzocht hoe deze kwal zijn prooi om het leven brengt. Toen ze daar achter kwamen, ontdekten ze dat een medicijn, dat al bestaat, als antigif kan werken. Dit hebben ze getest op muizen, en ja hoor: de muizen die het medicijn kregen toegediend hadden stukken minder last van de aanval van de kwal.

Spuitbusje

De onderzoekers gokken dat er binnenkort een spuitbusje klaar zal liggen bij elke strandwacht, waar het medicijn in verwerkt is. Zo kan de strandwacht dat op de plek van de wond spuiten, waarna de pijn afneemt en het slachtoffer buiten levensgevaar is.

Anderen lazen ook: Game helpt bij onderzoek naar dementie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren