Meer dan zestig miljoen mensen op de vlucht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Plasschaert

Er zijn nog nooit zó veel mensen tegelijk op de vlucht geweest in de wereld als vorig jaar. Dat schrijft de vluchtelingenorganisatie (UNHCR) van de VN vandaag in een rapport. Een treurig record in cijfers.

65,3 miljoen 
Zo veel mensen waren vorig jaar op de vlucht. Het gaat zowel om mensen die naar andere landen trokken (24,5 miljoen) als om mensen die in hun eigen land op de vlucht zijn (40,8 miljoen). In vijf jaar tijd is daarmee het aantal vluchtelingen met liefst 50 procent toegenomen. 

51
Meer dan de helft van deze vluchtelingen zijn kinderen. Veel van hen zijn hun ouders zijn kwijtgeraakt, of reisden alleen. In totaal zijn 98.400 asielaanvragen door alleenstaande minderjarigen gedaan, nooit eerder kreeg UNHCR er zo veel binnen. 

3
De meeste vluchtelingen komen uit drie landen: Syrië, Afghanistan en Somalië. In deze landen is het onveilig. Er is veel geweld en uitzichtloze conflicten slepen zich voort.   

113
Van elke 113 mensen op aarde is er op dit moment één een internationale vluchteling, asielzoeker of in eigen land op de vlucht. 

441.900
Duitsland heeft van alle westerse, welvarende landen de meeste asielzoekers opgevangen: 441.900. De arme regio's in de wereld nemen volgens de UNHCR veel meer vluchtelingen op. Koploper is Turkije. In dat land wonen nu zo’n 2,5 miljoen Syriërs. Ook Pakistan en Libanon lieten vorig jaar veel migranten toe.

Meer weten over de vluchtelingenstroom in Nederland en de rest van Europa? In ons dossier vluchtelingen vind je al onze artikelen over dit onderwerp op een rij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten