Protesten tegen Donald Trump

Meer demonstranten dan fans in Trump-weekend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Een slechte start voor de kersverse president Donald Trump. Er hebben dit weekend meer mensen tegen hem geprotesteerd, dan dat er feestvierders waren tijdens zijn inauguratie. Maar Trump zelf? Die gelooft daar niets van!

'Er waren zeker wel een miljoen, of zelfs anderhalf miljoen mensen bij mijn inauguratie! Het was propvol!' Dat zei Trump een dag nadat hij op het Capitool in Washington D.C. als president was ingezworen.

Lege plekken

Factcheck: dat klopt niet. Echte officiële cijfers zijn er nog niet, maar geschat wordt dat er een kwart miljoen mensen waren. De beelden lijken dat te bevestigen. Op het grote plein The Mall waren veel lege plekken - zeker in vergelijking met Obama's inauguratie in 2009.

Embedded rich media on Twitter

Woordvoerder: 'grootste ooit'

De nieuwe woordvoerder van het Witte Huis is het er ook niet mee eens. 'Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit.' Volgens hem laten de media een onjuist beeld zien. En zo is het eerste relletje alweer geboren.

Protesten tegen Donald Trump

Women's March on Washington

Zeker is dat het zaterdag, een dag na de inauguratie, in Washington D.C. een stúk drukker was. De protestactie Women's March on Washington trok een half miljoen mensen, veel meer dan verwacht. Daarmee is het een van de grootste protectacties in de stad ooit.

Niet alleen vrouwen, ook mannen en kinderen liepen mee. Om verschillende redenen, van racisme tot vrouwenhaat, en van klimaatverandering tot LHBT-rechten. Eén ding hadden de demonstranten gemeen: ze zijn hun nieuwe president nu al zat.

Protesten tegen Donald Trump

Van Parijs tot Amsterdam

Wereldwijd is er zaterdag op meer dan zeshonderd plekken tegen Trump gedemonstreerd, van Sydney tot Londen en van Parijs tot Amsterdam. Geschat wordt dat één miljoen wereldburgers de straat op zijn gegaan tegen Trump. Dat heeft geen enkele andere Amerikaanse president ooit voor elkaar gekregen.

En Trump zelf? Die heeft (nog) niet gezegd wat hij van alle protesten vindt. Wel zou hij, op weg naar het Witte Huis, de demonstraties vanuit zijn auto hebben gezien. Het Amerikaanse volk verenigen lijkt een lastige klus voor de president te gaan worden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden