Meer gestunt met kiloknallers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de Nederlandse supermarkten was vorig jaar 40% vaker vlees zonder welzijnskeurmerk in de aanbieding dan in 2014. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Zo'n welzijnskeurmerk, zoals een EKO of een Beter Leven-ster, laat zien dat de dieren een (redelijk) goed leven hadden. 

Hoe kwam Wakker Dier hierachter? 
De organisatie analyseerde folders van supermarkten. Uit die folders blijkt dat ze vorig jaar 3566 keer met vlees zonder keurmerk in de (folder)aanbieding hadden. Dat is 40% meer dan het jaar ervoor. 

Om welke supermarkten gaat het? 
Het zijn er zeven: Albert Heijn, Dirk, Emté, Aldi, Jumbo, Plus en Lidl. 

Om welk vlees gaat het? 
Plofkip, varkensvlees en rundvlees. De Albert Heijn, Lidl en Emté hadden vooral veel goedkope plofkip. 

Deden ze het alleen maar slecht? 
Nee, er is ook goed nieuws. Er waren in 2015 ook meer folderaanbiedingen voor vlees mét een keurmerk. Dat aantal verdubbelde zelfs, tot 712.  

Wat wil Wakker Dier? 
Dat supermarkten stoppen met zulke aanbiedingen. De organisatie roept staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) op om actie te ondernemen. Die is, net als een meerderheid in de Tweede Kamer trouwens, wel tegen gestunt met kiloknallers. Maar hij kan niet zoveel doen, zei hij tegen RTL Nieuws. Een plan voor een verbod op kiloknallers werd niet goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Wat zeggen de supermarkten hierover?
Albert Heijn laat weten zich niet in het geschetste beeld van Wakker Dier te kunnen vinden. 'Het aandeel van onze totale omzet dat uit aanbiedingen komt van vlees, kip en vis is bij ons juist met 10% gedaald', zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat er sinds 1 januari 2016 alleen nog 'nieuwe AH kip verkocht wordt: een kip van een vitaler ras dat langzamer groeit, langer leeft en over meer leefruimte beschikt.' 

Jumbo zegt dat ze volop bezig zijn met het verduurzamen van hun assortiment. 'Een groot deel van ons varkensvlees heeft al sinds september vorig jaar één ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit jaar zullen we dit aanbod verder vergroten. Verder hebben we eind 2014 Nieuwe Standaard Kip geïntroduceerd en steeds uitgebreid. De tweede week van februari is ons versekipschap plofkipvrij. Hiermee hebben we, van alle supermarkten, een kip in de schappen liggen die het dichtst bij het één ster-Beter-Leven-keurmerk komt. Het is de bedoeling in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven-keurmerk', aldus een woordvoerder. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze WhatsApp-dienst, download onze app of neem een proefabonnement op de krant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren