ANP XTRA

Meer meisjes dan jongens last van online pesten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Meisjes worden twee keer zo vaak online lastiggevallen dan jongens. In 2018 zijn in totaal ruim 140.000 jongeren in Nederland online gepest, gestalkt of bedreigd.

Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ruim 38.000 jongeren van 12 tot 25 jaar. Gemiddeld wordt één op de twintig jongeren wel eens lastig gevallen. Ongeveer twee keer zoveel meisjes als jongens is online gepest, gestalkt of bedreigd: 7,1% tegen 3,6% .

De meeste slachtoffers zijn minderjarig. Van de jongeren tussen 12 en 18 jaar wordt 6,4% online lastiggevallen, tegenover 4,4 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar.

Homo- en biseksuele jongeren

Van alle homo- en biseksuele jongeren heeft 11,4% te maken met online incidenten. Dat is ruim twee keer zo vaak als leeftijdsgenoten die heteroseksueel zijn. De slachtoffers blijken vooral meer last te hebben van seksueel getinte incidenten. In 5,3% van de gevallen bij homo- en biseksuele jongeren, tegenover 1,6% van de heteroseksuele ondervraagden.

Geen melding of aangifte

Bijna de helft van de jongeren (43,4%) voelt zich emotioneel beschadigd na het laatste incident. Ze denken er regelmatig aan terug, slapen er slecht van of zijn boos. Toch vindt 48,9% van de slachtoffers het incident geen misdrijf. Ruim een tiende (11,3% ) ziet het als toeval en 7,5% geeft zichzelf de schuld. Maar een klein deel deed een melding (8%) of aangifte (4,8%) bij de politie.

Anderen lazen ook: Instagram krijgt functies tegen online pesten en 10 dingen die je (vast) nog niet wist over pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren