Meisje in Iran

Meer verzet in Iran tegen dragen hoofddoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Al jarenlang is het dragen van een hoofddoek in Iran verplicht voor vrouwen en meisjes ouder dan 9 jaar. Steeds meer mensen verzetten zich hier nu tegen.

Al in 2014 is er onderzoek gedaan naar de mening van Iraniërs over de hoofddoek. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de bevolking tegen deze verplichting is. Dat betekent niet dat de gelovigen geen hoofddoek meer willen dragen, maar dat ze zelf die keuze willen maken. Dit rapport is nu bekend gemaakt. 

Onrust

Het is al sinds begin dit jaar erg onrustig in het land. Demonstranten willen dat president Rohani aftreedt en laten in het openbaar duidelijk zien dat ze niet blij zijn met geestelijk leider Khameini. Dat is erg bijzonder in een islamitisch land als Iran. Veel mensen zijn bang voor religieuze machthebbers. 

Toeristen

Als de religieuze politie in Iran je betrapt zonder hoofddoek dan kan dat problemen opleveren. Ook vrouwelijke toeristen in Iran moeten hun hoofd bedekken. Doe je dat niet, dan zit je flink in de problemen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Instagram geblokkeerd in Iran, maar waarom?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren