Meerderheid stemt tegen de sleepwet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Het was nog tot laat vanmiddag spannend, maar tegenstanders van de sleepwet hebben het referendum van woensdag nét gewonnen. En dat was best onverwacht. 

Na het tellen van bijna alle stemmen had 48,7 procent tegen de wet gestemd, tegenover 47,3 procent voor. Bijna 4 procent van de stemmen was blanco.

Opnieuw kijken

Het is niet zo dat de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, zoals de omstreden sleepwet officieel heet, nu niet door gaat. De uitslag van het referendum is niet bindend, maar de regering moet wel serieus opnieuw naar de wet kijken als de opkomst minstens 30 procent is en een meerderheid tegen het voorstel stemt. En dat is dus nu zo, want de opkomst was ruim 50 procent.

De nieuwe wet is volgens de AIVD nodig om online te speuren naar gevaren voor de democratie, zoals terroristen of buitenlandse hackers. De regering had de wet op 1 mei 2018 in willen laten gaat. De kans dat dat nu gebeurt, is klein. 

Organisaties als Amnesty International zijn tegen de nieuwe wet omdat het een te grote inbreuk op de privacy zou zijn. Een groep Amsterdamse studenten startte het initiatief ‘sleepwet’. Ze verzamelden 300.000 handtekeningen om het raadgevend referendum van start te laten gaan. 

Ook presentator Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag met Lubach veel aandacht aan de nadelen van de wet. Dit is de video:

Referendum over de Wiv - Zondag met Lubach (S08)

 

Anderen lazen ook: Vijf vragen over de sleepwet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren