Harry en Meghan

Megxit: Wat is er aan de hand met Harry en Meghan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

‘We doen een stapje terug’. Dat schreven de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan woensdag op Instagram. Het besluit komt voor velen, ook het koningshuis, als een verrassing. Wat is er aan de hand?

Wat hebben Harry en Meghan besloten?

Harry en Meghan schrijven dat ze maanden hebben nagedacht over hun besluit om een stap terug te doen als zichtbaar aanwezige leden van het Britse koningshuis. Zo willen ze hun eigen geld gaan verdienen, gaan ze hun tijd verdelen tussen Groot-Brittannië en Noord-Amerika en willen ze een goed doel oprichten. De Britse Koningin Elizabeth steunen ze nog steeds, schrijven ze.

Wist de koningin van dit besluit?

Het lijkt erop dat het besluit van Harry en Meghan voor de rest van de koninklijke familie als een verrassing komt. Het Britse koningshuis reageerde met een korte verklaring. Daarin staat dat de gesprekken met de Hertog en Hertogin van Sussex (de officiële titels van Harry en Meghan) nog in een vroeg stadium zijn. Dat er begrip is voor hun verlangen om dingen anders aan te pakken, maar dat dit ingewikkelde zaken zijn die tijd kosten om uit te komen.

Wat vindt het koningshuis van dit besluit?

Als je de Britse pers moet geloven zijn de koningin en Harry’s vader Charles en broer William op z’n zachtst gezegd ‘not amused’. De kranten wijdden donderdagochtend allemaal hun voorpagina aan de mededeling van Harry en Meghan. De koningin zou verdrietig zijn en Charles en William woedend, schreef The Sun. Maar dan heb je het ook over een krant… (zie volgende alinea)

The Sun 1578568142

Maar is dit besluit nou écht onverwachts?

Prins Harry heeft al vaker gezegd dat hij niet blij is hoe sommige media over Meghan berichten. In oktober klaagde hij Mail on Sunday aan voor het publiceren van een persoonlijke brief van Meghan aan haar vader. Ook The Sun en Daily Mirror daagde hij voor de rechter voor het hacken van zijn telefoon om voicemails te beluisteren.

‘Dit vernietigt mensen en het vernietigt levens’, zei Harry daarover. ‘Dit is pesten. Mijn grootste angst is dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. Ik ben mijn moeder verloren en nu zie ik mijn vrouw slachtoffer worden van dezelfde machtige krachten.’ Harry’s moeder, prinses Diana, kwam in 1997 om bij een auto-ongeluk toen ze vluchtte voor paparazzi. Ook Meghan zelf zei in een documentaire uit oktober dat ze worstelt met de vele negatieve media-aandacht.

Zijn het alleen Harry en Meghan die deze stap willen?

Daar lijkt het wel op als je de reactie van de koninklijke familie leest. Maar tijdens de kersttoespraak van koningin Elizabeth stonden er foto’s op haar bureau van haar vader, haar man Philip en haar troonopvolgers: zoon Charles en kleinzoon William en hun gezinnen. Een portret van Harry en zijn gezin ontbrak.

Koningin Elizabeth

Oud-correspondent Hieke Jippes zei tegen de NOS dat dit is hoe kroonprins Charles (71) het koninklijk huis voor zich ziet: in afgeslankte vorm met enkel troonopvolgers. Daar hoort Harry, als zesde in lijn voor de troonopvolging, niet bij.

Britse koningin en haar troonopvolgers
Koningin Elizabeth met haar troonopvolgers: zoon Charles, kleinzoon William en achterkleinzoon George.

Anderen lazen ook: Prins Harry klaar met Britse journalisten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren