ongesteld leeftijd

Meisjes minder productief door ongesteldheid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Kramp in je buik, rugpijn én doodmoe: ongesteld zijn kan vervelend zijn. Uit onderzoek van het Radboudumc is zelfs gebleken dat vrouwen gemiddeld negen dagen per jaar minder productief zijn door hun ongesteldheid.

Meer dan 32.000 Nederlandse vrouwen vulden de online vragenlijst van het onderzoek in. Daaruit gaf één op de zeven vrouwen aan tijdens hun menstruatie vrij te vragen van werk of school. 3,5 procent van die vrouwen doet dat bijna elke keer als ze ongesteld zijn. De invloed van ongesteld zijn wordt sterk onderschat, schrijven de onderzoekers. Veel mensen kunnen door hun klachten niet goed presteren op hun werk of op school en blijven daardoor thuis. 

Eerlijk

De vragenlijst eerlijk invullen was voor de vrouwen niet lastig. Het eerlijk vertellen dat ze afwezig waren op werk of school door ongesteldheid wel. Slechts één op de vijf vrouwen gaf aan dit eerlijk te durven zeggen. Bijna twee of de drie gaf aan dat ze het liefste iets flexibeler zouden werken of studeren tijdens hun menstruatie.

Ongesteld zijn = vrij zijn

In Nederland bestaat er geen wet die zegt dat je vrij mag vragen als je ongesteld bent. In landen als Engeland, Japan, Indonesië en Zambia bestaat deze wet wel. In deze landen mogen vrouwen één of meerdere betaalde dagen vrij vragen tijdens hun menstruatie. Een zogenaamd 'menstruatieverlof'. 

Anderen lazen ook: 'Ik ben ongesteld': slappe smoes of goed excuus?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren