misbruik scholen

Meldingen seksueel misbruik op scholen gestegen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Het aantal meldingen van seksueel misbruik op scholen is het afgelopen schooljaar met 26% gestegen ten opzichte van 2016/2017. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie. Ook het aantal meldingen van discriminatie is gestegen.

Het openbaar ministerie onderzocht de meldingen van alle onderwijsniveaus: van basisscholen tot aan de universiteit. In totaal komen de meeste aangiftes, maar liefst 6 van de 10, vanuit basisscholen. In het afgelopen jaar werden 134 meldingen gemaakt van seksueel misbruik. Het gaat hierbij in bijna 50% van de gevallen om beschuldigingen tegen werknemers van de school. Het aantal meldingen op de basisschool steeg met 43% en op middelbare scholen met 23%. Het aantal is daarnaast sinds 2005 nog nooit zo hoog geweest.

Dubbel zoveel discriminatie

Maar er is nog meer zorgwekkend nieuws. Het aantal aangiftes voor discriminatie is verdubbeld ten opzichte van het voorgaande schooljaar: van 28 naar 57 meldingen. Vooral bij basisscholen is een toename te zien. Op de middelbare school is het aantal meldingen nagenoeg gelijk gebleven.

Ook goed nieuws

Toch kwam uit het onderzoek niet alleen slecht nieuws naar voren. In andere categorieën is namelijk wel een daling te zien. Zo is het aantal meldingen van seksuele intimidatie met 18% gedaald en ook psychisch geweld komt minder vaak voor: 898 meldingen ten opzichte van 1044 in 2016/2017.

Anderen lazen ook: Meer meldingen seksueel misbruik op school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren