geluk

Mensen in Finland het gelukkigst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Finnen hebben de Noren verslagen. Ze staan nu bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Nederland staat weer op de zesde plaats.

Ieder jaar onderzoekt de VN in 150 landen mensen waar mensen het gelukkigst zijn. De uitkomsten van het onderzoek staan in het World Happiness Report 2018. 

Vrij en veilig

De onderzoekers bekeken van alles. Bijvoorbeeld hoe de rijkdom in een land verdeeld is en of alle kinderen naar school kunnen. Ze stellen de mensen in een land ook vragen. Bijvoorbeeld of ze zich veilig voelen en of er goed voor ze gezorgd wordt als ze ziek zijn. Ook vertrouwen hebben in anderen en je vrij voelen zijn belangrijk voor het geluksgevoel van mensen.

Zesde plaats

Na de Finnen zijn de Noren en de Denen het gelukkigst. Nederlanders zijn nog net zo gelukkig als een jaar geleden, want Nederland staat nog steeds op de zesde plaats van de wereldranglijst. Net onder Zwitserland.

Afrika

De grootste stijger is het Afrikaanse land Togo. Vorige jaar bungelde het land nog onderaan de lijst. Nu staat het op plaats 139. In landen in Afrika zijn mensen volgens de onderzoekers het minst gelukkig. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Burundi hangen onderaan.

Anderen lazen ook: Onderzoek wijst uit: we zijn gelukkig!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren