spaarpot, spaarvarken, geld, financiën, sparen, euro

'Mijn ouders mogen mijn bankrekening niet checken'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

Hebben jouw ouders toegang tot jouw bankrekening? Vier op de vijf ouders checkt de inkomsten en uitgaven van hun kind. Mogen jouw ouders dat ook, of gaat het hen niets aan waar jouw geld naartoe gaat? 

Het is je misschien ontgaan, maar het is de Week van het Geld! Daarom heeft Wijzer in Geldzaken onderzoek gedaan naar de manier waarop jongeren (11-16 jaar oud) omgaan met hun geld.

Even checken

Uit het onderzoek blijkt dat vier op de vijf jongeren een eigen bankrekening heeft. De meeste jongeren beheren hun pinpas en bankrekening zelf. Maar: veel ouders bekijken de bankrekening van hun tiener tóch regelmatig, om even te checken hoeveel geld er wordt uitgegeven, en ook waar dat geld naartoe gaat.

Niet alle jongeren vinden dat vervelend. Sterker nog: bijna negen op de tien jongeren overlegt bij grote uitgaven (meer dan vijftig euro) eerst even met hun vader of moeder of ze het wel moeten doen.

Overleg

Jongeren bespreken vaker de online uitgaven dan de uitgaven die ze gewoon in een winkel doen. Dit betekent overigens niet dat ouders bepalen wat hun kinderen wel en niet kopen. Sterker nog: driekwart van de jongeren mag zelf bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. Ouders willen er alleen wél van op de hoogte zijn. 

Wat vind jij? Mogen jouw ouders meekijken op jouw betaalrekening, of gaat het hen niets aan? Geef je mening en stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren