aangifte seksueel misbruik

Minder jongeren doen aangifte seksuele uitbuiting

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Alarmerend nieuws. Minderjarige slachtoffers doen steeds minder vaak aangifte van zaken als seksuele uitbuiting en chantage door seksfoto’s en -video’s. 

En dat komt door de houding van de politie, zegt Merel van Groningen, ervaringsdeskundige en begeleider van loverboyslachtoffers. De Telegraaf sprak met haar naar aanleiding van een onderzoek over ’aangiftebereidheid’ van slachtoffers van zeden- en mensenhandelzaken.

'Eigen schuld' 

'Het is je eigen schuld.' Als iemand deze reactie krijgt van een rechercheur, lijkt het zinloos om verder te gaan met een aangifte. 'Zo'n slachtoffer ben je kwijt', zegt Van Groningen. Ze kent meerdere gevallen van minderjarige loverboyslachtoffers die dit toch te horen kregen. En als jongeren dan wél aangifte doen, wordt er veel te weinig mee gedaan, zegt de ervaringsdeskundige die slachtoffers bijstaat als ze aangifte willen doen. Zo noemt ze als voorbeeld een minderjarig meisje, waarvan een seksfilmpje online staat. Twee jaar geleden deed het meisje aangifte en kreeg te horen dat het filmpje offline zou worden gehaald. Maar dat bleek niet waar: het filmpje staat nog steeds op internet.

Onderzoek

Het is al langer bekend dat er problemen zijn met aangiftes van minderjarige slachtoffers. Het Centrum Kinderhandel Mensenhandel heeft daar nu een groot onderzoek naar gedaan. De resultaten daarvan worden 12 juni gepubliceerd. De Nationale Politie zegt in een reactie tegen De Telegraaf dat zeden- en mensenhandelzaken wel degelijk hoog op hun lijstje staan.

Anderen lazen ook: Wraakporno-netwerk ontdekt: 7 vragen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren