Minder tv-kijkers voor EK zonder Oranje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Volg jij het EK voetbal dit jaar nog een beetje? De wedstrijden op Nederlandse tv worden goed bekeken, maar lang niet zo goed als wanneer Nederland meedoet. Is een EK zonder Oranje niet gewoon oersaai?

Voor het eerst in veertien jaar doet Nederland niet mee aan een groot, internationaal voetbaltoernooi. En dat is te zien. Niet alleen doordat de oranje shirts in de stadions van Frankrijk ontbreken, ook in de kijkcijfers.

Minder kijkers voor EK zonder Oranje
Met gemiddeld 1,6 miljoen kijkers per wedstrijd wordt het EK dit jaar goed bekeken in Nederland. Maar de uitzendingen zijn lang niet zo populair als de jaren hiervoor.

Mediabureau Zigt onderzocht de kijkcijfers van de eerste paar wedstrijden. Wat blijkt: het WK in 2014 en het EK in 2012 trokken gemiddeld honderdduizenden kijkers per wedstrijd meer.

Negen miljoen kijkers
Tot nu toe is de wedstrijd België-Italië topscoorder wat betreft kijkcijfers: ruim 3 miljoen Nederlanders wilden de Rode Duivels vorige week maandag aanmoedigen. Veel, maar niet als je het vergelijkt met kijkcijfers van voorgaande jaren. Op het EK in 2012 trok het duel tussen Nederland en Portugal 8 miljoen kijkers.

Op het WK twee jaar geleden werd zelfs een tv-record gevestigd: 9 miljoen Nederlanders stemden af op de halve finale, waarin Oranje van Argentinië verloor. 

Dagelijks kijken alsnog anderhalf miljoen Nederlanders naar het EK-gekeuvel in Studio France

Voor eigen land juichen
Dat een EK zonder Oranje minder in trek is, blijkt ook als de kijkcijfers uit 2002 worden afgestoft. In dat jaar keken op het hoogtepunt 'slechts' 2,7 miljoen mensen naar een wedstrijd. Voor je eigen land juichen blijft toch leuker.

Dit jaar zijn het vooral de die-hard voetbalfans die voor de tv zitten. Vooral mannen, zo blijkt: nu Oranje niet meedoet, kijken er aanzienlijk minder vrouwen naar het EK. 

Ben jij nog een trouwe kijker van het EK, of vind jij het toernooi zonder Oranje maar saai? Geef je mening en stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten