Scholieren

Minister bezorgd over bijlessen voor scholieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Na schooltijd weer twee uur wiskunde of Engels én extra huiswerk. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de drie middelbare scholieren bijles krijgt. De minister die het onderzoek liet doen, is bezorgd.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de drie middelbare scholieren bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding krijgen. Bij basisschoolleerlingen in groep 8 is dat één op de vier. 

Bijspijkeren

In het rapport staat dat veel ouders voor bijles kiezen, omdat ze vinden dat de school niet genoeg extra steun biedt. Vaak zien ze het niet zitten om een kind met een achterstand zelf thuis bij te spijkeren. Ze hebben er geen tijd voor of ze weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Bijles, examentrainingen of huiswerkbegeleiding zijn dan de oplossing.

In schooljaar 2018-19 gaven ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs volgens schatting hieraan zo'n 142 tot 207 miljoen euro uit. Het zijn vooral leerlingen in de vier grote steden in de Randstad die gebruik maken van aanvullend onderwijs.

Tweedeling

Twee jaar geleden bleek al dat steeds meer leerlingen bijles krijgen. Dat aantal is sindsdien niet gestegen, maar toch maken minister van Onderwijs (Arie Slob) en de onderwijsraad zich zorgen. Omdat bijlessen en extra trainingen vaak duur zijn, zouden ze voor een tweedeling in het onderwijs zorgen: een groep leerlingen met ouders die de extra lessen kunnen betalen én een groep met ouders die dat geld niet hebben.

Extra druk

Die ongelijkheid is niet de enige zorg. Ouders willen met de extra lessen meestal voorkomen dat hun kind blijft zitten of afzakt naar een lager schoolniveau, maar die extra uren - en het huiswerk dat erbij hoort - zouden te veel druk op jongeren leggen. Ze zouden er psychische problemen van kunnen krijgen.

De minister gaat nu met scholen over dit soort 'schaduwonderwijs' praten, want hij vindt het belangrijk dat alle leerlingen dezelfde kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen.

Anderen lazen ook: Waarom iedereen filosofie moet volgen op school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten