ANP

Minister Blok is 'designated survivor' op Prinsjesdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Volgende week is het Prinsjesdag. Op deze derde dinsdag van september komt de hele regering bij elkaar in de Ridderzaal. Minister Stef Blok zal daar dit jaar niet bij zijn. Hij is namelijk designated survivor.

Dat betekent dat hij de ‘aangewezen overlevende’ is, mocht er bijvoorbeeld een terroristische aanslag plaatsvinden. Als alle regeringsleden in de Ridderzaal luisteren naar de troonrede van koning Willem-Alexander, is minister Blok er dus niet bij. Mocht zich een ramp voordoen, dan zal hij het land moeten gaan besturen. 

Straatsburg

Het is voor het eerst dat een Nederlandse minister wordt benoemd tot designated survivor. De keuze voor Blok lag voor de hand: als minister van Buitenlandse Zaken zou hij sowieso niet bij Prinsjesdag aanwezig zijn. Hij is dan namelijk bij het Europees Parlement in Straatsburg.

De functie van designated survivor werd vooral bekend door de gelijknamige televisieserie Designated Survivor. Hierin wordt de hoofdrolspeler plots president nadat de hele Amerikaanse regering is omgekomen bij een aanslag. 

Anderen lazen ook: Quiz: wat weet jij over Prinsjesdag?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren