Hennis stopt

Minister Hennis stopt ermee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is uit de regering gestapt. Dat liet ze dinsdagavond weten. Als baas van het Nederlandse leger heeft zij fouten gemaakt en daarom stopt ze ermee.

Vorig jaar kwamen in het Afrikaanse Mali twee Nederlandse militairen om het leven toen daar onverwacht een ‘eigen’ granaat ontplofte. ‘Een ongeluk’, zei het ministerie van Defensie eerst. Maar uit onderzoek werd duidelijk dat de granaat van tevoren niet was onderzocht. Een slordige fout. Als baas van het leger had minister Hennis ervoor moeten zorgen dat alles goed geregeld was voor de militairen die naar Mali gingen. En dat ze dus ook goed werkende spullen bij zich hadden.

Nieuwe regering

Een onderzoekscommissie gaat nog verder onderzoeken wie er precies verantwoordelijk is voor 'het ongeluk'. Dinsdag vergaderde de Tweede Kamer al wel over de fouten die gemaakt zijn. Hennis zei daar zelf dat ze op zou stappen omdat de fouten haar verantwoordelijkheid zijn. Vandaag werd bekend dat minister Klaas Dijkhoff Hennis gaat vervangen. Maar dat is waarschijnlijk maar van korte duur. De regering waar minister Hennis in zat, bestaat waarschijnlijk nog maar heel even. Als het goed is, komt er binnen een paar weken een nieuwe regering. Veel mensen hadden verwacht dat Hennis dan opnieuw minister zou worden. Maar dat is nu onzeker.  

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens GroenLinks wint Scholierenverkiezingen of Formatie weer terug bij af: hoe nu verder?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren