Illustratie: Flos Vingerhoets

Mohamed Ihattaren: profiel van een voetbaltalent

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

‘Op mijn zestiende debuteer ik bij PSV en daar word ik groot.’ Dat riep Mohamed Amine Ihattaren (17) als kind en hij kreeg gelijk. En daar bleef het niet bij. Na zijn debuut in de eredivisie hadden het Nederlandse én het Marokkaanse elftal interesse in hem. Hij koos uiteindelijk voor Oranje. Maar wie is deze gewilde voetballer?

Ihattaren is de jongste van zes kinderen. Hij groeide op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar hij elke dag met zijn vrienden op straat voetbalde. Als vijfjarig jongetje begon hij bij SV Houten, maar hij had zoveel talent dat Ajax, Feyenoord én PSV interesse in hem kregen. Omdat zijn grote idool Ibrahim Affelay bij PSV speelde, was de keuze snel gemaakt. Ihattaren was nog maar acht toen hij zich aansloot bij de Eindhovense voetbalclub. Hij klom snel op en maakte, zoals hij zelf al voorspelde, begin dit jaar op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de eredivisie. De middenvelder viel meteen op. Grote clubs als Manchester United en Chelsea hebben interesse en ook de nationale elftallen van Nederland en Marokko wilden hem binnenhalen.

Trotse vader

Vanwege zijn dubbele paspoort mocht Ihattaren zelf kiezen voor welk land hij wil uitkomen. Een belangrijke keus die je niet zomaar kunt veranderen. Maar de middenvelder moest om bedenktijd vragen vanwege zijn zieke vader. Die leed al een aantal jaar aan kanker. In oktober overleed hij. Een zware periode voor Ihattaren waarin de Nederlandse bondscoach Ronald Koeman hem tijd en ruimte gaf om het verdriet te verwerken. De Marokkaanse bond was juist veel aanwezig. Voorzitter Fouzi Lekjaa en twee beroemde Marokkaanse voetballers waren bij de begrafenis en belangrijke gebeden en regelden praktische zaken rond de begrafenis, zoals catering en vervoer.

De tekst loopt door onder de Instagram-post.

Knoop doorgehakt

Dat is niet het enige verschil. Lekjaa voorspelde Ihattaren een grootse toekomst en deed allerlei beloftes over speeltijd en positie. Terwijl Koeman alleen de mogelijkheden bij Oranje besprak. De Marokkaanse bond kreeg veel kritiek op deze volgens sommigen opdringerige aanpak. Terwijl Koeman werd verweten dat hij nooit persoonlijk contact zou hebben gehad met Ihattaren en het werk aan assistenten had overgelaten. Die hebben hun werk dan goed gedaan want na lang nadenken en overleg met zijn familie hakte Ihattaren deze week de knoop door. Hij sluit zich aan bij Oranje. Onder meer omdat de KNVB veel voor hem heeft gedaan in de jeugdelftallen. Koeman is blij: ‘Dit soort talenten wil je behouden voor de toekomst.’

Wist je dat…

… zijn vijftien jaar oudere broer stopte met zijn baan als docent om Ihattaren bij zijn voetbalcarrière ondersteunen? 
… hij in zijn vrije tijd houdt van bowlen?
… hij nu samen met zijn grote idool Affelay in de selectie zit?

Anderen lazen ook: Profiel: Virgil van Dijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren