Mollenvanger Tjerk

Bijzondere bijbaan: Tjerk (15) is mollenvanger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Niet Wie is de Mol? maar... waar is de mol? Tjerk (15) uit Maasland heeft een bijzondere bijbaan. Hij is geen vakkenvuller of krantenbezorger, maar mollenvanger.

Het gras maaien en de koeien voeren. Tjerk helpt zijn ouders regelmatig op de boerderij. Sinds september heeft hij er een taak bij: mollen vangen. Hoewel de dierten misschien wel heel onschuldig lijken, kunnen ze in de buurt van een boerderij voor flinke problemen zorgen. ‘De grond die door molshopen naar boven komt, is niet goed voor de koeien. Daarin zitten bijvoorbeeld ijzerstukjes of insecten en daar kunnen onze dieren ziek van worden', legt Tjerk uit, die het mollen vangen heeft overgenomen van zijn opa.

Voor de vogels

Wie denkt dat hij achter de mollen aanrent, heeft het mis. ‘Ik zet klemmen. Het ligt eraan hoeveel tijd ik heb, maar meestal loop ik elke dag wel even de wei in. Als ik dan een molshoop ontdek, stop ik er een klem in. Vaak heb ik de volgende dag al beet. Wat ik dan met de mollen doe? Die laat ik achter voor de vogels. Soms vliegen de meeuwen en kraaien al boven m'n hoofd als ik in de wei loop. En als er weinig vogels zijn, begraaf ik ze.'

Zeldzame witte

Ook bij de buren vangt Tjerk sinds kort de mollen. ‘Daar verdien ik wat geld mee. Om precies te zijn €2,25 per mol. Het allerleukste aan het werk is dat ik lekker buiten bezig ben', zegt de mollenvanger. De afgelopen maanden heeft-ie er ruim tweehonderd gevangen. 'Het meest trots ben ik op een albino-mol (zie foto hierboven, red.) van een paar weken geleden. Eigenlijk is het gewoon een mislukking van de natuur. Ze zijn heel zeldzaam. En het komt zo weinig voor dat het toch voelt als een soort prestatie.'

Anderen lazen ook: Welke WIDM-deelnemer zou de beste mol zijn?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren