Mondkapjes op in Roermond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Eerst staat een havenloods in brand en vervolgens wordt het centrum van Roermond een paar dagen afgezet. Wat is er aan de hand in de Limburgse stad?


Bij de brand werden tientallen opgeslagen boten verwoest.

Wat is er gebeurd?
 In een jachthaven in Roermond is er dinsdagavond een grote brand uitgebroken. Daarbij zijn twee loodsen met boten afgebrand. De brandweer heeft het vuur redelijk snel kunnen doven, maar toen was er al veel rook en asbest vrijgekomen. Dat is met de wind naar de binnenstad gewaaid.

Wat is asbest?
 Asbest is een verzamelnaam voor een groep natuurlijke mineralen. Tot 1993 werd asbest als bouwmateriaal gebruikt: het is sterk, brandwerend en goedkoop. Maar het gebruik bleek niet zonder risico. Asbest is niet gevaarlijk zolang het vastzit in ander materiaal, maar wordt wel een probleem als het vrijkomt en de vezels door de lucht gaan zweven. Deze kunnen bij het ademen in je longen komen dat kan op den duur kanker veroorzaken. Het inslikken van asbest is niet gevaarlijk.


Alleen met blauwe overschoenen aan mogen mensen (te voet) het afgezette gebied in.

Is het gevaarlijk om nu Roermond in te gaan?
 Nee, het risico is miniem door de maatregelen die de gemeente genomen heeft. Volgens de GGD hoeven mensen zich geen zorgen te maken. De mensen die de asbest opruimen hebben beschermende pakken aan omdat zij er elke dag mee werken. Bewoners hoeven alleen blauwe overschoenen aan en een mondkapje voor. Ook moeten ze opletten dat de ze neergedwarrelde asbest niet mee hun huis in nemen. Dat betekent schoenen uittrekken en schoonspoelen bij het naar binnengaan. En ramen en deuren zoveel mogelijk dichthouden tot alles is opgeruimd.

Kan ik wel naar Roermond reizen nu?
 Deels. Het treinstation ligt in het getroffen gebied. Daarom stoppen er geen treinen in Roermond totdat het station is schoongemaakt. Waarschijnlijk is dat donderdagmiddag rond 12 uur. Bussen rijden tot de rand van het afgezette gebied. Auto’s mogen het gebied niet in. Auto’s die de stad verlaten worden eerst door de brandweer schoongespoeld.


Auto's mogen pas Roermond uit als ze grondig zijn afgespoeld.

Wanneer is alles opgeruimd?
 De asbest is met de regen neergekomen in het centrum en vastgeplakt aan de straat. Volgens de loco-burgemeester is er geen extra risico voor burgers, maar de asbest moet wel opgeruimd worden. De winkels in het centrum van Roermond moeten waarschijnlijk nog twee dagen dichtblijven. Om het schoonmaken zorgvuldig uit te voeren, kan dit alleen bij daglicht gebeuren. Als alles goed verloopt, is alles zaterdagmiddag klaar en kan iedereen vanaf dan weer gaan en staan waar hij wil.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren