Moskee-mot van de laatste jaren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Gesteggel in Gouda. De islamitische gemeenschap wil er graag een megamoskee bouwen, maar buurtbewoners willen daar niets van weten. Waar hebben we dit eerder gehoord? Ook in andere steden werd de laatste jaren fel gestreden tegen de bouw van moskeeën. De opvallendste moskee-mot op een rij.

Moskee Amsterdam-Noord
Moskeevereniging Arrayan moet het al meer dan tien jaar doen met een noodgebouw. Er was dus al tijden behoefte aan een echt moskee-pand. Maar buurtbewoners protesteerden tegen nieuwbouw. Het argument van parkeerruimte werd ook hier aangehaald. Toch heeft de bestuurscommissie deze maand ingestemd met de bouw. De moskee moet in 2017 af zijn.

Moskee Leiden
'MoskNee', dat is de slagzin van tegenstanders van de Leidse moskee aan de Ter Haarkade. Ze zijn bang dat hun huizen in waarde dalen door het islamitisch centrum. Omwonenden dienden een petitie in, maar de bouw ging toch door. Sindsdien is er veel gedoe in de buurt: er worden zelfs ruiten ingegooid. Zaterdagmorgen beklommen vijf mannen het dak van de in aanbouw zijnde moskee. Ze droegen spandoeken met anti-islamitische teksten als 'stop de islam'. Omdat je je niet op andermans bouwterrein mag begeven, zijn ze aangehouden. 

Een andere Leidse moskee

Moskee Veenendaal
'We zijn bang dat onze huizen in waarde dalen en dat we nog meer last krijgen van Marokkaanse hangjongeren,' zei bewoner Jessica Linschoten tijdens een buurtbijeenkomst over de bouw van een moskee in Veenendaal. De Nasser Moskee heeft een nieuw onderkomen nodig en wil naar het Stationskwartier verhuizen, maar daar is de gemeenschap niet welkom. 'Kom eens bij ons kijken,' was de reactie van de moskee. 'De meeste bewoners vinden het juist jammer dat de moskee verdwijnt.'

Ulu Moskee Utrecht
Ook de bouw van de onlangs tot lelijkste gebouw van Utrecht verkozen Ulu-moskee was omstreden. In 2014 riep PVV-leider Geert Wilders zelfs op tot een bouwstop. Tevergeefs, want de moskee was bijna af. Overigens waren de buurtbewoners in Lombok juist wél te spreken over het gebouw. 'Deze moskee past bij deze wijk, en het is mooi dat hij van een gematigde stroming is,' zei wijkbewoner Alfred van Putten een paar jaar geleden tegen De Volkskrant

De Ulu-moskee in Utrecht

Moskee Ede
In december 2014 werd ondanks fel protest van buurtbewoners goedkeuring verleend voor de bouw van een Turkse moskee in Ede. De omwonenden maakten zich voornamelijk zorgen over geluidsoverlast en over hun uitzicht. Ook was er angst voor parkeeroverlast. Wanneer de bouw begint, is nog niet bekend.

Westermoskee Amsterdam
Het heeft zo'n twintig jaar geduurd, maar in Amsterdam staat sinds november een moskee waar 1700 Turkse islamieten terechtkunnen. De opening moet binnenkort plaatsvinden. Moskeevereniging Aya Sofia heeft veel moeten vechten met buurtbewoners, maar er waren ook conflicten met de beleggingsmaatschappij. Waarover, dat wilden de betrokkenen niet vertellen. 

De Westermoskee in Amsterdam

Moskee Tilburg
In Tilburg werd de bouw van een Marokkaanse moskee in 2011 stilgelegd, weer vanwege een gebrek aan parkeerplekken. Het oude gebouw van de Marokkaanse vereniging moest worden gesloopt omdat het niet brandveilig was. Het bouwplan werd herzien en in 2013 kon de moskee worden afgebouwd. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren