Syrië Muhammad geweld

Muhammad (15) uit Syrië: 'Red ons!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Jezelf schuilhouden in kelders onder de grond. Een groot tekort aan eten en medicijnen. En de dood die op de loer ligt. Muhammad Najem (15) woont in het Syrische Oost-Ghouta. Via social media laat hij zien welk drama zich in zijn woonplaats afspeelt.

Muhammad woont in Oost-Ghouta. Dat is een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. Sinds 2012 is het in handen van rebellen die vechten tegen de Syrische president Assad. Het is één van de laatste grote bolwerken die de rebellen in handen hebben.

Assad wil Ghouta zo snel mogelijk weer in zijn bezit krijgen. En daarbij ontziet hij niets of niemand. Als ook maar wordt vermoed dat er rebellen zijn in een wijk, komt het regeringsleger in actie. Sinds eind vorig jaar is de strijd steeds harder geworden.

muhammad najem 1519992295

Onschuldige slachtoffers

Assad probeert zijn tegenstanders uit de weg ruimen met bommen, kogels en zelfs gifgasaanvallen. Muhammad ziet het allemaal gebeuren. Online laat hij de wereld zien wat er in zijn land gebeurt. Hij vertelt dat er huizen, scholen en ziekenhuizen worden gebombardeerd. En dat er onschuldige slachtoffers vallen, onder wie veel kinderen.

Muhammad wil dat het geweld stopt en roept op tot actie. ‘Wat is dit voor wereld, die machines naar Mars kan sturen maar niet het doden van mensen kan stoppen? Red ons, voor het te laat is’, schrijft hij op Twitter. Zijn online verslagen van de oorlog zijn inmiddels wereldnieuws.

'Waarom?'

Alleen al in de afgelopen week zijn er ruim 500 mensen omgekomen in het gebied. Nog eens 2.500 raakten gewond. De Verenigde Naties omschreven Oost-Ghouta als ‘de hel op aarde’. De VN stelt dat er nog steeds 400.000 burgers wonen, die aan alles tekort hebben: van voedsel tot medicijnen en elektriciteit.

muhammad najem 1519992345

Twee weken geleden verloor Muhammad een vriend door een luchtaanval. ‘Gisteren speelden we nog samen in de schuilkelder. Vandaag zijn mijn vriend en zijn familie gedood door een gevechtsvliegtuig’, schreef hij op Twitter, gevolgd door een huilende emoticon. Ook laat hij foto’s zien van zijn school, die totaal verwoest is. Muhammad: ‘Nu krijgen kinderen uit heel Ghouta geen onderwijs. Waarom?’ Ook roept hij de wereld op tot actie: 'Red de kinderen van Ghouta.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Unicef luidt noodklok voor Syrische kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren