gevoelige woorden

Musea komen met gevoelige woorden-boekje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Mongool, slaaf, homo… ‘Denk voortaan eerst even na voordat je dit soort woorden gebruikt’, dat zeggen vier Wereldmusea. Om je daarbij te helpen maakten de organisaties een boekje met ‘gevoelige woorden’.

Mensen spreken te makkelijk over bevolkingsgroepen zonder echt te bedenken of die personen wel blij zijn met dat woord, stellen de musea. De woorden worden niet verboden, of je ze wel of niet gebruikt blijft dus je eigen keuze.

Uitleg én alternatief

In het boekje staan vijftig termen die mensen kunnen kwetsen. Bij elk woord staat een uitleg en een alternatief dat mensen kunnen gebruiken. Wij lichten er zeven voor je uit:

- Islamiet: Het woord islamiet is niet onjuist, het betekent aanhanger van de Islam, maar de meeste moslims worden liever moslim genoemd.
- Mongool: Dit woord werd vroeger gebruikt voor mensen met het Syndroom van Down, maar tegenwoordig wordt de term ook als scheldwoord gebruikt om te zeggen dat iemand gek is. En wist je dat mensen uit het land Mongolië ook Mongool heten?
- Slaaf: Wetenschappers en activisten zijn het er steeds meer over eens dat het woord ‘slaaf’ niet meer gebruikt zou moeten worden. De reden hiervoor is dat het woord iemand niet als mens beschrijft maar als iemands eigendom. 
- Zigeuner: Een zigeuner is letterlijk iemand die in kleine groepen rondtrekt en vaak geen vaste woonplaats heeft. In Oost-Europa wonen nog veel mensen die tot het ‘zigeunervolk’ horen en daarmee worden gediscrimineerd. Veel zigeuners vinden het woord daarom kwetsend. Ze besloten in de jaren '70 dat ze voortaan Roma genoemd wilden worden.
- Allochtoon: In dit woord zit ‘allos’. Dat betekent in het Grieks ‘ander’. Door het woord te gebruiken kunnen mensen zich buitengesloten voelen. Een alternatief is: ‘mensen met een migratieachtergrond’.
- Mohammedaan: Dit woord wordt gebruikt voor moslims. Het verwijst naar Mohammed, terwijl moslims alleen Allah aanbidden. Om die reden horen veel moslims liever het woord moslim.
- Homo: Homoseksueel wordt gebruikt om iemand te omschrijven die op hetzelfde geslacht valt. Op veel plekken in de wereld geloven mensen nog steeds dat homo’s crimineel of ziek zijn. Lesbisch, gay en biseksueel zijn volgens de musea beter beschrijvingen voor homoseksuelen.

Anderen lazen ook: Stageplek beboet na discrimineren Bas.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren