Popcorn

Nationale popcorndag: wist jij dit al over de snack?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Hoeraaa! Vandaag is het nationale popcorndag! Kende jij deze zeven feitjes over je favoriete bioscoopsnack al?

1. Popcorn wordt gemaakt van maïskorrels. De term komt uit het Engels: to pop (ploffen) en corn (maïs).

2. De snack is al duizenden jaren oud. De oudste popcorn ooit gevonden werd ontdekt in 1948 in de Bat Cave-oren, in het westen van New Mexico. De snack die daar werd gevonden was kleiner dan een cent tot ongeveer 2 centimeter. Peruaanse indianen maakten er al eerder gebruik van. In 1650 roosterden ze een bepaald soort maïs tot het barst. Dat noemden ze pisancalla en gebruikten ze als een snoepje.

3. .Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de korrel. Op het moment dat popcorn wordt verhit zet dat water in de korrel uit en ontploft de korrel. Misschien is je weleens opgevallen dat er een heel hard schilletje om de maiskorrel heen zit. Hierdoor wordt de druk in de maïskorrel zo hoog, net zolang tot het schilletje scheurt: en dan krijg je dus popcorn.

popcorn
4. In Noord-Amerika wordt al vanaf 1890 verkocht. Straatverkopers met popcornmachines verkochten zakjes voor 5 of 10 dollarcent.

5. Popcorn bestaat uit 80% zetmeel, 10% eiwitten en 2% vezels.

6. Zelfgemaakte popcorn is 'gezonder' dan kant-en-klare magnetronpopcorn. Zelf maken is niet alleen leuk, maar ook makkelijk. Het enige dat je nodig hebt zijn olie en pofmaïs. Doe een beetje van die olie in een steelpan, voeg een eetlepel maïs toe en doe de deksel erop. Schud de pan een beetje als de eerste maïs begint te poffen en haal vooral niet de deksel eraf! Als het poffen minder wordt en er zo'n drie seconden tussen zit dan is je popcorn klaar. Maak het zoet met suiker of hartig met wat zout. Of probeer voor de verandering eens kaneel of speculaas. 

7. Wereldwijd wordt popcorn het meeste door Amerikanen gegeten, namelijk: 45 liter per man, vrouw en kind. Zo'n 70 procent van de Amerikanen heet thuis popcorn. De overige 30 procent wordt buitenshuis gegeten in theaters, stadions en scholen.

Anderen lazen ook: Nieuwe reddingspoging voor New Kids-snackbar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren