Natte voeten voor de Britten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Wat overstromingen betreft, zijn de Britten wel wat gewend. Maar zo erg als nu is het in jaren niet geweest. Na hevige regen staat het water in het noorden op veel plekken op recordhoogte. Hele dorpen en woonwijken zijn overstroomd. De Britse waterramp in cijfers:

3500
Zo veel huizen worden in het overstromingsgebied bedreigd door het hoge water. Vooral de streken Yorkshire en Lancashire hebben het zwaar.


Vele honderden
Zo veel mensen hebben advies gekregen hun huis te verlaten en naar veiliger gebieden te gaan. Auto’s, huizen, winkels, straten… Alles staat onder water. En dan te bedenken dat volgens de BBC sommige rivieren hun hoogste niveau nog niet eens bereikt hebben. En dat het voorlopig nog blijft regenen…

Zo’n 10.000
Zo veel huishoudens zitten zonder stroom. Een koude, natte en donkere kerstvakantie dus voor veel inwoners van het noorden van Engeland, Wales en Schotland. Elektriciens doen hun best de schade zo snel mogelijk te herstellen.

5000
Zo veel zandzakken gaat de stad York neerleggen om te voorkomen dat het oude centrum overstroomt. York ligt aan twee rivieren die beide buiten hun oevers zijn gestroomd.

Ook op andere plaatsen proberen vrijwilligers en hulpverleners de schade zo veel mogelijk te beperken door muurtjes te maken van zandzakken. Soms tevergeefs, dan stroomt het water er gewoon overheen of onderdoor.

1000
Zo veel militairen en agenten helpen om bewoners van de sterkst getroffen gebieden veilig weg te krijgen. Ook reddingswerkers en brandweermensen zijn ingezet bij de reddingsoperatie. Helikopters cirkelen boven de overstroomde gebieden op zoek naar mensen in nood.

De hulpverleners gaan ook dammen aanleggen langs de rivieren die overstromen. En nog eens duizend militairen staan op stand-by. Mocht de situatie nog erger worden, dan moeten ook zij aan de bak.


3,12 miljard
Zoveel euro gaat de Britse regering de komende jaren besteden aan watermanagement. Dat belooft de Britse premier Cameron die maandag aan het rampgebied bezocht. Hij noemt de situatie ‘buitengewoon ernstig’. Zondag had Cameron een spoedoverleg met een deel van zijn kabinet. Daarna beloofde hij al alles te doen om de mensen in het overstroomde gebied te helpen.

‘Het lijkt erop dat we door klimaatverandering steeds vaker te maken zullen krijgen met zulk extreem weer. Dus we moeten meer dan ooit geld steken in het voorkomen van overstromingen’, voegde hij toe. Ook experts zeggen dat de Britten meer moeten doen aan het onderhouden van hun rivieren, dijken, waterkeringen en afvoerstelsels. En aan het waterproof maken van hun huizen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren