Bron: YouTube

'Nederland moet komst haatprediker verbieden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

‘Nederland moet de komst van haatprediker Steven Anderson verbieden’, dat zeggen Nederlandse partijen en organisaties. De Amerikaanse dominee kondigde op YouTube aan op 23 mei naar Amsterdam te willen komen. Anderson staat bekend om zijn heftige uitspraken. 

Om zijn komst te voorkomen schreef LHBTI-belangenorganisatie COC een brief aan staatssecretaris Mark Habers van Justitie en Veiligheid. Ze hopen dat hij Anderson de toegang tot Nederland ontzegt. Wat de dominee precies in Nederland komt doen is onduidelijk. Wel heeft hij gezegd dat hij komt om 'zieltjes te winnen', wat zou kunnen betekenen dat hij mensen wil overtuigen van zijn overtuiging.

Omstreden

Anderson is zeer omstreden: als oprichter van een kerk in de Amerikaanse staat Arizona roept hij namelijk op tot het vermoorden van LHBTI'ers. Daarnaast ontkent de dominee de holocaust, de moord op miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam met name in opspraak na een uitspraak over de aanslag op een homoclub in de Amerikaanse staat Orlando. Bij deze aanslag in 2016 werden bijna vijftig mensen gedood door een schutter. Anderson noemde deze aanslag ‘goed nieuws’. Hij schreef dat er hierdoor ‘vijftig homoseksuele pedofielen minder op de wereld zijn’.

'Niets te zoeken in Nederland'

Naast het COC willen ook de PvdA en de VVD Anderson niet in Nederland. ‘Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland’, twittert VVD-politicus Dilan Yesilgöz. Op 8 mei zal er in de gemeenteraad van Amsterdam over de kwestie worden gesproken. Dan wordt duidelijk of Nederland Anderson de deur wijst of niet. Het is niet de eerste keer dat Anderson problemen krijgt in het buitenland. Eerder werd hij door zijn uitspraken al uit het Verenigd Koninkrijk, Botswana en Jamaica gezet. 

Op Twitter reageren mensen boos over zijn komst:

Erik Flentge 1556111420

Anaïs Cortez-Reina 1556111469

Anderen lazen ook: De 7 meest omstreden uitspraken van de Trump van de Tropen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren