Nederland zegt nee tegen Oekraïne

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woensdag mocht Nederland in een referendum zijn mening geven over een verdrag met Oekraïne. De uitkomst: het nee-kamp won overtuigend (met zo’n 61%). En het referendum is geldig, omdat de opkomst hoger was dan 30%. Wat nu? 

Moet Nederland nu wel of niet akkoord gaan met een ingewikkeld plan om Europa en Oekraïne meer te laten samenwerken? Dat was de grote vraag waarover het referendum ging. Het antwoord dat Nederland deze week gaf, luidt: nee. Hoewel de regering niet per se naar de uitslag hoeft te luisteren - het is maar een advies - zal ze er toch iets mee moeten.

Wat dat ‘iets’ precies is, weet niemand nog. Maar zowel de Tweede Kamer als de meeste politieke partijen vinden dat de regering moet luisteren naar de mening van de stemmers. ‘We kunnen dit verdrag niet zonder meer goedkeuren’, was ook de reactie van premier Rutte. Hij wil stap voor stap bekijken wat er nu moet gebeuren. 

Geen nee van Europa
Volgens de NOS betekent het nee van Nederland géén nee van Europa. Andere landen die het verdrag al hebben goedgekeurd, zullen niet van mening veranderen. En ons land kan niet in z’n eentje het hele plan van tafel vegen. Het ligt meer voor de hand dat er wordt afgesproken dat sommige delen niet voor Nederland gelden. De vraag is alleen of dat juridisch kan.

Ook kan een extra zin waarin staat dat het verdrag níet betekent dat Oekraïne lid mag worden van de EU, al verschil uitmaken. Daar waren namelijk veel kiezers bang voor.

Wachten 
Voor het zover is, moet eerst de officiële uitslag van het referendum worden afgewacht. De stemming is pas geldig als de Kiesraad ‘m heeft gecontroleerd. Dat gebeurt op 12 april in Den Haag. Daarna heeft premier Rutte nog tot de volgende EU-top eind juni, om met een officiële reactie in Brussel te komen. Het kan dus best nog even duren voor we weten wat dit Nederlandse nee nu precies betekent. 

Waar het hele verdrag precies over gaat, lees je hier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren