ANP

Nederlander mag oude vlag overhandigen aan Trump

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

De Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk heeft een heel bijzondere vlag thuis liggen. Het gaat om een Amerikaanse vlag die op D-day in Europa is aangekomen. Volgende week geeft Kreuk de vlag terug president Trump.

De oude vlag was de eerste vlag die aan land kwam op D-Day, de dag tijdens de Tweede Wereldoorlog waarop de bevrijding van West-Europa begon. De vlag was eigendom van Amerika, maar kwam na al die jaren bij Kreuk terecht. Die kocht de vlag in 2016 voor 450.000 euro op een veiling in het Amerikaanse Dallas. 

Witte huis

Kreuk zal volgende donderdag samen met premier Rutte op bezoek gaan in het Witte Huis. ‘Dit is een hele eervolle uitnodiging, daar ben ik erg dankbaar voor’, zei Kreuk tegen de NOS. Nadat hij de vlag heeft overhandigd zal deze in het Smithsonian Museum in Washington DC komen te liggen. 

Wat gebeurde er op D-day?

Op 6 juni 1944, ook wel D-day genoemd, begon de bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden, waaronder de Britten en de Amerikanen, kwamen toen met duizenden schepen vanuit Groot-Brittannië aan land in het Franse Normandië. Vanaf dat moment vond er een keerpunt plaats in de oorlog, dat uiteindelijk leidde tot de bevrijding van heel Europa.

Anderen lazen ook: Bevrijdingsdag: Nederland is niet in één dag bevrijd. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren