Dodenherdenking 4 mei

Nederlanders vinden herdenking 4 mei belangrijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Aanstaande vrijdag 4 mei is het Nationale Dodenherdenking. We herdenken dan met twee minuten stilte de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei onderzocht wat Nederlanders vinden van de Dodenherdenking. De vraag die de onderzoekers stelden: Hoe en hoelang moeten we dat nog blijven doen?

Belangrijk

Uit het onderzoek komt naar voren dat 83% van de Nederlanders Dodenherdenking op 4 mei belangrijk vindt. Driekwart van de Nederlanders vindt ook Bevrijdingsdag belangrijk. 71% geeft aan dat 5 mei voor iedereen een vrije dag zou moeten zijn.

Niet afschaffen

De meeste ondervraagden vinden dat er aandacht moet blijven voor wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan de helft vindt ook niet dat dat de oorlog steeds minder belangrijk wordt. 77% is het niet eens met de stelling dat Dodenherdenking afgeschaft kan worden als de laatste mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt zijn overleden.

Stilte

Ook de twee minuten stilte vinden de meeste mensen belangrijk. Bijna 80% zegt op 4 mei om acht uur 's avonds twee minuten stil te zijn.

Discussie

In de eerste jaren na de oorlog duurde de herdenking van de Nederlandse slachtoffers één minuut. Nu herdenken we alle oorlogsslachtoffers en mensen die omkwamen bij oorlogen en vredesoperaties gedurende twee minuten. 

Over wie precies herdacht moet worden is wel eens discussie. Sommigen vinden dat ook Duitse slachtoffers en 'foute' Nederlanders die samenwerkten met de Duitsers herdacht moeten worden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en veel anderen zijn het daarmee niet eens. Verzoenen is iets anders dan herdenken, zeggen zij.

Anderen lazen ook: Dossier 4/5 mei.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren