piloot record norwegian

Nederlandse piloot breekt record door wind mee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een Nederlandse piloot heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd tussen New York en Londen. Hij had zoveel wind mee dat hij er 5 uur en 13 minuten over deed: een uur korter dan verwacht.

De door Harold van Dam bestuurde Boeing 787-9 Dreamliner van luchtvaartmaatschappij Norwegian vloog de afstand drie minuten sneller dan het vorige record. 'Als er geen turbulentie was geweest, hadden we harder kunnen vliegen', zegt hij tegen de Britse krant Daily Mail. Maar zijn passagiers klaagden niet: 'Ze waren verrast dat we al zo vroeg in Londen waren.'

Topsnelheid

De Dreamliner bereikte een snelheid van 776 mijl per uur, dat is ongeveer 1250 kilometer per uur. Normaal gesproken is de topsnelheid van zo'n vliegtuig 954 kilometer per uur. Dankzij een uitzonderlijk sterke wind mee van ruim 350 kilometer per uur kon de piloot de ongekende snelheid bereiken.

Nóg sneller?!

Hoewel de Nederlandse piloot een nieuw record met een passagiersvliegtuig heeft gevestigd, is het mogelijk om nóg sneller van New York naar Londen te vliegen. De Concorde (een supersonisch vliegtuig waarvan er maar twintig wereldwijd zijn gebouwd) zette in 1996 een record van slechts 2 uur en 59 minuten. Voor de heenvlucht, van Londen naar New York, had de piloot trouwens bijna 8,5 uur nodig.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 12 november: Guinness-World-Records-Dag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren